Het is een zonnige, maar frisse zaterdag halverwege februari dit jaar. De ontmoetingsplek is sportschool FAME, gelegen aan de rand van Gouda in een industriewijkje. De wind is guur en dat brengt de gevoelstemperatuur op een venijnige -2 graden. Geen reden echter voor iets meer dan een handvol mensen, om op deze plek bijeen te komen. Daar staat iets te wachten wat ze voor de rest van hun leven niet meer zullen vergeten: een ijskoude workshop.
Onwennigheid bij de start van de IJskoude Workshop
Het begint allemaal nog een beetje aftastend. Er wordt koffie en thee geschonken aan een lange tafel waar de genodigden plaatsnemen. De zoetigheid die klaar staat gaat er goed in. De mensen ontdooien in eigen tempo. Sommige zijn wat stil, andere gniffelen wat nerveus of kijken om zich heen. Een enkele blik verraadt gedachtes in de trend van: ‘waar ben ik in vredesnaam in beland?’
Gelukkig weet gastvrouw Manon van Nielen het ijs op een warme manier te breken. Kort na de koffie start ze een warming up in de zaal. Binnen een handomdraai staat iedere deelnemer te dansen op een meeslepende beat. De ijskoude workshop is begonnen.
De IJskoude workshop mag bekender worden
Manon heeft deze dag geprikt om een aantal van haar zakenrelaties en vrienden te laten kennismaken met een IJskoude workshop ervaring. Deze mensen zijn uitgekozen om haar werk verder uit te dragen in het land. En om dat overtuigend te kunnen doen, zul je het toch eerst zelf moeten ondervinden.
Zelf heb ik het een paar jaar geleden al gedaan. Nu ben ik er bij om de ijskoude workshop op video vast te leggen. En natuurlijk om Manon op deze manier te helpen een beetje bekendheid te geven aan haar mooie werk.
Pandemie liet diepe sporen na
Ik ken Manon dus al enkele jaren en weet hoe bevlogen ze is over de IJskoude workshop. Wat ik ook weet is dat de pandemie haar de afgelopen twee jaar flink in de greep had. Fysiek en geestelijk. Ze wordt fel als het gesprek aankomt op de maatregelen van de overheid. Die gingen volgens haar veel te ver. Meerdere keren heeft ze zelfs op het Malieveld gestaan om haar stem te laten horen. Niet als corona-ontkenner, maar om duidelijk te maken dat de maatregelen op zich ziekmakender zijn dan het virus zelf.
De tijd is juist nu rijp voor de IJskoude workshop
Die maatregelen zijn nu zo goed als over. Ze wil het drama rond COVID niet te veel aandacht geven en zeker niet politiseren. Dat moet je als kleine zelfstandige ook niet willen, want dat gaat je omzetcijfers echt niet helpen. Maar ze heeft er wel een mening over, dat mag duidelijk zijn.
Het ergste is voorbij, het land is open en niets staat Manon nu nog in de weg om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met haar IJskoude workshops. De tijd is er nu rijp voor.
Manon heeft zelf haar vuurdoop in Polen gehad
Duidelijk is dat Manon tot in haar kleine teen gelooft in de heilzame werking van koude. Bij Wim Hof heeft ze daar een intensieve training voor gedaan. Met een groep mannen en een paar vrouwen liep ze enkele jaren geleden in korte broek en een topje door de grillige natuur van Polen. Het werd een lange mars met een gevoelstemperatuur van -38. Het was haar vuurdoop, en wat voor een. Ze is er vast van overtuigd dat die haar door een persoonlijke crisis heen heeft geholpen. Nu is ze een gewaardeerd en gecertificeerd trainer van de Wim Hof methode en ambassadeur van de ijskoude workshops.
Een campagne met Mark Rutte voor de IJskoude workshop
Het IJsbad staat symbool voor het bevorderen van vitaliteit en stressregulering. Volgens Wim Hof is wetenschappelijk aangetoond dat het een positief effect heeft op ons immuunsysteem. Dat zou Manon het liefst aan zoveel mogelijk mensen duidelijk willen maken. Ook op politiek niveau want dan heb je ècht impact. Haar plan is om op een dag Mark Rutte zover te krijgen dat hij in dat IJsbad zal stappen om aan den lijve te ondervinden wat het doet. En daarna mag hij aan iedereen vertellen wat het IJsbad hem zelf heeft opgeleverd.
Ook specifieke doelgroepen varen wel bij de IJskoude workshop
Of dat allemaal echt gaat gebeuren is natuurlijk nog maar de vraag, al is Manon niet het type dat snel opgeeft. Als ze ergens in gelooft dan gaat ze er voor. Intussen verzamelt zij zoveel mogelijk ‘gewone’ burgers om het IJsbad te laten ervaren. Ook vraagt zij aandacht voor haar werk bij speciale beroepsgroepen zoals de politie, brandweer, instanties die bodyguards opleiden, en andere sectoren die beroepsmatig met stress te maken krijgen. Voor die groepen is ze er van overtuigd dat de koude training van grote toegevoegde waarde is, zowel voor de mensen zelf als voor hun prestaties in het werk.
De ademhalingstechniek brengt het beste in je naar boven
In haar workshop laat ze deelnemers ook ervaren wat ademhaling met je doet. Met een behoorlijk intensieve ademhalingssessie, volgens de Hof methode, bereidt Manon de deelnemers voor op het bad dat hen wacht. Vanachter mijn camera zie ik hoe pittig die oefeningen zijn. De deelnemers zelf bevestigen dit achteraf ook. Sommigen ervaren een extase die vergelijkbaar is met een heftige partypil. Sensationeel dus, alleen, deze methode is, volgens Manon, 100 duizend maal gezonder. Alles wat je nodig hebt wordt geleverd door het lichaam zelf. En dat is maar goed ook.
De theorie glijdt er in als koek
Wat er precies gebeurt in je lichaam en waarom dat blootstellen aan koude zo heilzaam is, wordt puntsgewijs uitgelegd. Manon haalt er de nodige schemaatjes bij en legt aan de hand van een stuk theorie uit welke organen er toe doen bij het verhogen van immuniteit en het reguleren van stress. En dan ontkom je niet aan de De Nervus Vagus, het zenuwstelsel, en enkele specifieke delen in het brein. Deze worden heel begrijpelijk uitgelegd.
Ons lichaam zit ingenieus in elkaar. Het is goed om in grote lijnen te snappen hoe je met ademhalingstechniek en focus invloed kunt uitoefenen op je gesteldheid. Dat heb je dus zelf in de hand, als je maar weet hoe. Manon slaagt er duidelijk in haar deelnemers met deze materie te boeien.
Niemand voelt een drempel om in dat bad te stappen
En dat het werkt is te zien. Als de theorie en oefeningen klaar zijn breekt het moment suprême aan. De deelnemers mogen zich gaan omkleden. De tassen met badkleding worden opgehaald. De spanning loopt een beetje op, maar iedereen gaat er voor.
Is die zwembroek of dat badpak eenmaal aangetrokken, dan is het een kwestie van kin omhoog en borst vooruit, in volle draf richting dat IJsbad. De ijsblokjes die er in drijven hebben de dappere deelnemers er een paar uur eerder zelf nog in geplonsd. Manon geeft het startsein: wie gaat er als eerste…? Niemand van de groep aarzelt, in ieder geval niet zichtbaar. De eerste deelnemer biedt zich aan en staat klaar.
Zo’n IJskoude workshop werkt transformationeel
Manon begeleidt de deelnemers naar en in het bad met haar tamboerijn of drum. Dat ritueel komt voort uit haar belangstelling voor Sjamanisme waarin ze ook de nodige scholing heeft gehad. Het geeft een extra dimensie aan de workshop. Al gauw blijkt dat Manon mensen feilloos kan aanvoelen en dat moet ook, want wat er gebeurt is transformationeel. De deelnemers moeten hun onbewuste weerstand overwinnen en zich er toe zetten om in dat bad te stappen. Iedere vezel in het lijf protesteert, dat kun je zien en dat hoorde ik later ook terug, maar ze gingen allemaal. Stuk voor stuk. Vol vertrouwen.
In het IJsbad kom je tot complete overgave
Er zijn mensen die aan het begin van de workshop zeggen dat ze alles prima vinden en graag meedoen, maar onder geen beding in dat ijskoude bad stappen. Volgens Manon zijn dat precies de mensen die altijd als eerste in het bad stappen en achteraf zeggen dat ze het nooit hadden willen missen.
Als je er eenmaal inzit, stopt je lichaam na ongeveer anderhalve minuut de adrenalinetoevoer. Dan volgt kalmering. Die hormonen heb je korte tijd nodig om de eerste schok op te vangen, als een overlevingsreactie. Maar na die 90 seconden kun je alles loslaten, je komt dan, wat Manon noemt, in de stand van volledige overgave. Complete rust, waarin je helemaal in je lichaam landt.
De groep draagt de collectieve uitdaging
Wat op deze dag ook opvalt is hoe de deelnemers elkaar in dit proces supporten. Er groeit saamhorigheid. De band die ontstaat tussen de deelnemers inspireert, versterkt en moedigt aan. Mensen applaudisseren voor de groepsgenoot die er in stapt en ook weer op het moment dat die er uit stapt. Dat blijkt enorm te helpen hoorde ik achteraf.
IJskoude workshop uiterst geschikt voor teambuilding
Dat bereiken van saamhorigheid is een prachtig onderdeel van de IJskoude workshop. Daarom is het evenement ook supergeschikt voor bedrijven die teambuilding willen versterken. Dat je daar kwetsbaar voor in je badpak of zwembroek in de open lucht moet staan is een van de minste uitdagingen. Er is natuurlijk meer dan dit drempeltje, het gaat om het totaalpakket. Het hele arrangement dat Manon biedt is van a tot z uitgekiend. Alles draait om die ervaring, het samenzijn, het begrijpen van je lijf, het ondervinden van extreme koude en het heilzame effect dat je er uiteindelijk mee bereikt. Mentaal en fysiek. Dat het immens is merk je aan alles. De deelnemers zie je, in een mix van emoties, ter plekke hun grenzen verleggen. Mooi natuurlijk als je zoiets samen met collega’s mag doen.
Mooi beelden voor later als bonus
Zoals al blijkt uit het filmpje bij deze blog mag ik als cameraman dichtbij ze komen. Vooraf hebben ze daar toestemming voor gegeven, dat vind ik altijd belangrijk. De beelden zien ze later terug, overigens ook die ze door groepsgenoten met hun eigen smartphone laten maken. En dat is natuurlijk een leuke bonus, waar je mee kunt thuiskomen. Als je jezelf op die manier kunt tonen aan je vrienden en familie zal je aanzien punten scoren. En laten we eerlijk zijn, de beelden zijn toch waanzinnig?
De avond van je leven
Niet alleen het filmpje wat ze krijgen, ook de vitaliteit daarna brengt natuurlijk veel goeds. In ieder geval de avond die volgt, want het sensationele gevoel blijft voorlopig nog wel even. Negen van de tien mensen die het eenmaal gedaan hebben gaan er thuis mee verder. Onder de koude douche, of gewoon een keer niet die extra trui aantrekken. Je bouwt een andere verhouding met koude op. De IJsbad ervaring is daarvoor een onuitwisbare mijlpaal in je leven.
Weerstand opbouwen juist nu essentieel
Zoals al gezegd, verwacht Manon dat ze met haar IJsbad training veel mensen kan helpen met het verbeteren van hun immuunsysteem. Dat Manon het beste met iedereen voor heeft en ze allemaal een supergoede gezondheid wenst is te zien aan alles. Met veel overtuigingskracht brengt zij haar workshop en geeft ze alles wat in haar zit. Als deelnemer voel je dat ze het ook echt meent en uit haar hart doet.
Kijk en luister naar deelneemster Nathalie die haar tranen tijdens het bad de volle ruimte gaf
Wil je een keer meedoen met een ijskoude workshop van Manon van Nielen? Met je team of individueel? Dan kun je je aanmelden via de site van Manon van Nielen