Rob Overgaauw levert zeggingskracht
Instroom, doorstroom en uitstroom, saaier kunnen ze de termen nauwelijks bedenken, maar ’t dekt wel de lading. Het zijn de processen die centraal staan in mijn voormalige vakgebied: Human Resource Management. Na 30 jaar had ik daar genoeg van. Niet omdat ik het vak beu was, maar omdat ik dieper wilde gaan. In plaats van de factor arbeid alleen binnen organisaties van werkgevers belichten, wilde ik dieper in de mens zelf kijken. De mens die ik al die jaren als productiefactor had gezien, werd voor mij een boeiend onderwerp vanwege zijn innerlijke wereld. In HR blijft dat beperkt tot competenties, drijfveren, talenten en ambities. Als je echt wilt begrijpen wat mensen drijft en wie ze ten diepste zijn, moet je echt een paar tandjes dieper gaan.
Ik maakte van profileren mijn nieuwe vak
Wat me altijd al intrigeerde (en hier is het bruggetje) is wat er in mensen omgaat wanneer ze zichzelf moeten ‘verkopen’ . In een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld. Als HR-professional heb ik vele duizenden selectiegesprekken gevoerd, en regelmatig verbaasde ik me over hoeveel moeite mensen daar mee hadden. Ook voor super hoogopgeleide mensen bleek zo’n gesprek een giga uitdaging.
Mijn observaties hebben zeker bijgedragen aan mijn plezier om mensen daarbij te helpen. Zo belandde ik in een vakgebied dat tamelijk naamloos is, waar ik zelf het label “profileren” op plakte. Pas jaren later realiseerde ik me dat er al een naam voor bestond: Personal Branding. In de jaren negentig nota bene al bedacht door Tom Peters. Maar ja, personal branding is ook maar een term en kent vele uithoeken. Mijn interesse gaat vooral uit naar hoe mensen zich presenteren, hoe ze over zichzelf denken en hoe ze dat vervolgens vertalen in professionele expressie.
Video als wondermiddel
Om dit een beetje praktisch te maken kwam ik bijna vanzelfsprekend uit bij video. Ik begon in 2012 workshops te geven waarin HR-adviseurs via een door mij geleid interview vragen beantwoordden over hun werk en wat ze wilden betekenen voor hun klanten. In de montage maakte ik daar later dan een goedlopend pitchverhaal van, want eerlijk is eerlijk, vrijwel niemand kan zonder training in één take een vloeiend verhaal vertellen wat in één keer goed is. Je mag de natuur soms best een handje helpen, daar is niets mis mee. In Hollywood noemen ze dat de magie van film.
Vlekkeloze pitches
Al snel ontdekte ik dat filmen ook een buitengewoon krachtig didactisch middel is. Zodra mensen voor een camera iets moeten vertellen, gaan ze ook nadenken over wat ze willen zeggen en hoe ze overkomen. Als ze zichzelf in hun eigen film terugzien is het vaak even wennen, wie vindt het niet confronterend? Maar stiekem waren ze vaal ook super trots.
Stap voor stap heb ik hier mijn nieuwe vak van gemaakt. Naast het regisseren en coachen van mensen voor de camera, help ik ook met de juiste teksten. Ik nam het niet over van mijn klanten, want zij moeten zich blijven herkennen in hun eigen verhaal, maar ik hielp ze hun eigen teksten tot leven te brengen. Zodat het binnenkomt. En als je dat een tijdje doet en het goed doet, worden die video’s waarin mensen hun verhaal vertellen woest aantrekkelijk. En dan begint het plezier.
En dat is nu precies wat ik in mijn praktijk doe: professionals op weg helpen met (online) elevator pitches. Ik help met hun verhaal en zorg ervoor dat ze dit onberispelijk voor de camera kunnen presenteren. De bedoeling is dat zo’n filmpje resoneert met hun markt en als dat lukt, dan maak je echt het verschil. Want doorsnee filmpjes zie je inmiddels genoeg.
Brede portfolio
In de loop der tijd heb ik mijn expertise uitgebreid naar verschillende categorieën, zoals origin story-films, crowdfundingfilms, productpromotiefilms, biofilms, personal branding-films, uitlegfilms, zakelijke interviewfilms, podcasts, minidocumentaires en teasers. Stuk voor stuk zijn deze genres supergeschikt voor de zelfstandig werkend professional met een kenniswerkpraktijk- of beroep.
Hulp nodig?
Je kunt mij inhuren voor lezingen, coachingssessies, filmproducties, workshops en copywriting, allemaal rondom het thema profileren met impact voor kenniswerkers.
Als je contact met me opneemt kan ik je binnen 24 uur laten weten op welke punten jij je online performance qua uitstraling kunt versterken, waar de zwakke schakels liggen en waar het low hanging fruit te vinden is. Vrijblijvend. Ik zou zeggen: waag die gok, je hebt niets te verliezen. Neem vandaag nog contact met me op en ontdek wat we samen kunnen bereiken.
