In een wereld waar zowel persoonlijke als professionele profilering steeds belangrijker wordt, is het kiezen van de juiste aanpak cruciaal. Of je nu een partner zoekt, een date, klanten wilt verleiden, of je droomjob wilt bemachtigen, dit vraagt een doordachte aanpak. In het begin zal dat even onwennig zijn, tegennatuurlijk, maar voor je het weet doe je dit onbewust bekwaam. De volgorde waarin je dingen aanpakt, bepaalt vaak al een groot deel van je succes. Hier is een doordacht stappenplan om je te helpen jezelf effectief te profileren.
1. Wat is je verlangen
Alles begint met een verlangen. Wat wil je bereiken? Dit verlangen vormt de basis van je hele profileringstraject. Misschien wil je opvallen in je vakgebied, een invloedrijk netwerk opbouwen, of gewoonweg je dromen najagen. Wat je doel ook is, zorg ervoor dat je verlangen sterk en authentiek is. Dit verlangen zet je om in een concrete doelstelling.
2. Stel doelen
Een duidelijk doel is essentieel. Maak je doel specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden (SMART). Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen “Ik wil meer klanten”, kun je zeggen “Ik wil binnen zes maanden vijf nieuwe klanten aantrekken door mijn expertise in digitale marketing te profileren.” O ja, heel belangrijk: ga dit doel extreem visualiseren. Sterker nog, niet alleen het plaatje voor je zien, maar het eindresultaat ook al voelen tot in je diepste vezels. Mensen met veel verbeeldingskracht kunnen dit. Wist je dat je brein qua beleving geen verschil maakt tussen fantasie en werkelijkheid. Tip: niet te veel nadenken of dit waar is of niet, of het al dan niet wetenschappelijk gevalideerd is, zet dat denkhoofd even uit en doe het gewoon. Laat The law of attraction zijn werk doen.
3. Ontwikkel een strategie
Nu je een duidelijk doel hebt, is het tijd om een strategie te ontwikkelen. Dit omvat het kiezen van een rol en het identificeren van specifieke kwaliteiten die je wilt inzetten om je doel te bereiken. Bijvoorbeeld, als je jezelf wilt positioneren als een expert, welke kennis en vaardigheden ga je dan benadrukken?
4. Kies je rol en kwaliteiten
Bij het bepalen van je strategie, kies je een rol die past bij je doel. Ben je een leider, een innovator, een verbinder, een troubleshouter, een fixer, een netwerker? Je denkt misschien; jee ik heb zoveel rollen die me passen…Kies er een die primair is, hou alles navolgende op de achterbank. Kies vervolgens de bijpassende kwaliteiten die je wilt inzetten. Dit kunnen er meerdere zijn, zoals je communicatieve vaardigheden, je creativiteit, of je analytisch vermogen. Het is belangrijk om je sterke punten te kennen en deze effectief te gebruiken. Zorg overigens ook dat deze in je online profiel te vinden zijn.
5. Trek de aandacht en word relevant
Om aandacht te krijgen en relevant te worden, moet je weten waar de ander gevoelig voor is. Wat heeft je doelgroep of die ene persoon waar je contact mee wil echt nodig? Wat zijn hun pijnpunten? Denk ook na over mogelijke bezwaren die ze kunnen hebben voordat ze toehappen. Ieder mens heeft vooroordelen, preoccupaties, die heb jij ook. Zorg dat je ze snapt van je doelpersoon of doelpubliek en elimineer deze. Hoe je dat doet lees je in mijn ander blog. Door deze aspecten te begrijpen, kun je je aanpak hierop afstemmen.
6. Ontwikkel een pitch story
Je pitch story is je kans om je verhaal te vertellen en je doel te bereiken. Bedenk een overtuigend verhaal dat je kwaliteiten en doelen benadrukt. Hoe kan jouw aanbod de behoeften van je doelgroep vervullen? Wat maakt jou uniek en waarom zouden ze voor jou moeten kiezen? Hoe je een pitchstory schrijft? Daar heb ik inmiddels al aardig wat blogs over geschreven. Keuze genoeg.
7. Kies het juiste kanaal
Bepaal hoe je je pitch gaat presenteren. Doe je dit telefonisch, per e-mail, of live? Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Als je kiest voor een live presentatie, moet je eerst een afspraak zien te krijgen, wat op zichzelf al het nodige denkwerk en een mini strategietje vereist.
8. Overwin je bezwaren
Veel mensen haken af tijdens dit traject omdat ze het idee hebben dat een dergelijke aanpak niet past bij hun identiteit of kernwaarden. Het is goed mogelijk dat je je liever bescheiden opstelt en op de achtergrond blijft. Dat gevoel hebben de meesten. Maar die doelen van jou komen niet spontaan op je af, tenzij je natuurlijk veel geluk hebt. Een onderdeel van een uitstekende strategie is om goed na te denken over waarom je die terughoudend zo voelt. Weegt dit gevoel op tegen de voordelen en mogelijkheden die je kunt bereiken als je door je eigen barrières heen breekt? Maak de balans en doorbreek eens je oude patronen. Stap uit die comfortzone.
Conclusie
Het effectief profileren van jezelf vergt moed, strategie en doorzettingsvermogen. Door je verlangen om te zetten in een doelstelling, een strategie te ontwikkelen, en bewust te kiezen voor kwaliteiten die je wilt inzetten, kun je de aandacht krijgen die je verdient. Overwin de barrières die je tegenhouden en benut de kansen die voor je liggen. Dit stappenplan biedt je een solide basis om jezelf beter te profileren en je doelen te bereiken.
Hulp nodig?
Heb je nou het gevoel dat je hier hulp bij kunt gebruiken? Een sparringpartner, een coach die zich specialiseert in profilering en strategie? Neem dan contact met me op. Ik kan je begeleiden bij elke stap van dit proces en je helpen je doelen te bereiken.
NB: één specifiek voordeel van het inhuren van een coach bij dit proces is sowieso dat er iemand met zijn hete adem in jouw nek zit als jij bezig bent je doelen, die je zelf hebt genoteerd en met maximale intentie bent aangegaan te evalueren. Doe jij wat je jezelf beloofd hebt? Loop je ergens op vast? Vind je dat je een compliment verdient? Je coach staat naast je. Enne…net als bij die soep, de adem wordt lang niet zo heet ‘gegeten’ …..Bel me