Fixed mindset versus growth mindset

Minidset

Heb je ooit gehoord van de termen “fixed mindset” en “growth mindset”? Deze begrippen komen uit het onderzoek van de psychologe Carol Dweck Ph.D (foto). Ze helpen je beter te begrijpen hoe je denkt en leert. In deze blog leg ik uit wat deze mindsets zijn, wat de verschillen ertussen zijn, en hoe je een growth mindset kunt ontwikkelen.

Aanleiding tot deze blog is mijn zoektocht naar manieren om profileringsdrempels te verlagen. Sommige van mijn klanten, die een workshop Zet Je Pitch Op Video volgden en een geweldige videoclip kregen, durfden deze toch niet te publiceren. Dit verontrust mij, en gaf dus aanleiding om op zoek te gaan naar oplossingen. Werken aan een growth mindset is een belangrijke stap.

Wat is een Fixed Mindset?

Voordat ik de growth mind behandel eerst iets over de tegenhanger. Een fixed mindset dus, en dat is het geloof dat je kwaliteiten, zoals intelligentie of talent, vaststaan en niet kunnen veranderen. Mensen met een fixed mindset denken dat ze een bepaalde hoeveelheid talent en intelligentie hebben. Ze geloven dat ze hier niets aan kunnen doen. Wat is het gevolg? Ze vermijden uitdagingen omdat ze bang zijn om te falen en daardoor dom of onbekwaam te lijken.

Stel je voor dat je zegt: “Ik ben slecht in wiskunde.” Als je dit gelooft, ga je waarschijnlijk niet je best doen om beter te worden. Je denkt dat het toch geen zin heeft. Dit is een voorbeeld van een fixed mindset. Zo werkt het bijvoorbeeld ook met spreken in het openbaar, of, een videopitch opnemen en deze vervolgens publiek te vertonen. Veel mensen zijn bang om af te gaan en nu weet je dus hoe dat komt. Dit is een typisch gevolg van een closed mindset.

Wat is een Growth Mindset?

Een growth mindset staat daar haaks tegenover. Het is het geloof dat je vaardigheden en intelligentie kunnen groeien en verbeteren. Dit gebeurt door hard werken, doorzettingsvermogen en leren van je fouten. Mensen met een growth mindset zien uitdagingen als kansen om te leren en te groeien. Ze geloven dat falen een kans is om beter te worden.

Bijvoorbeeld, als je zegt: “Ik ben misschien niet goed in wiskunde, maar als ik hard werk en oefen, kan ik beter worden,” dan heb je een growth mindset. Dit helpt je om meer te durven, nieuwe dingen te proberen en door te zetten, zelfs als het moeilijk wordt.

Mindset wetenschappelijk onderzocht

Vergelijkbaar met hoe Brené Brown Ph.D. succesvol aantoonde hoe belangrijk en ontwikkelbaar zoiets als ‘kwetsbaarheid’ is, heeft Carol Dweck Ph.D. onderzoek gedaan naar de mindset. Opzienbarend waren de resultaten waarbij kinderen uit lagere milieus op basisscholen kinderen uit hogere milieus overtroffen met hun schoolprestaties. Dit onderzoek benadrukt hoe krachtig een growth mindset kan zijn, ongeacht de achtergrond van een kind.

Verschillen tussen Fixed en Growth Mindset

Hier zijn enkele belangrijke verschillen tussen een fixed mindset en een growth mindset:

  • Uitdagingen: Mensen met een fixed mindset vermijden uitdagingen. Mensen met een growth mindset zien uitdagingen als kansen om te leren.
  • Obstakels: Met een fixed mindset geef je sneller op als het moeilijk wordt. Met een growth mindset blijf je doorzetten, zelfs als je obstakels tegenkomt.
  • Inspanning: Met een fixed mindset zie je inspanning als zinloos. Met een growth mindset zie je inspanning als een weg naar meesterschap en succes.
  • Feedback: Mensen met een fixed mindset negeren vaak feedback. Ze zien het als een persoonlijke aanval. Met een growth mindset waardeer je feedback en gebruik je het om te groeien.
  • Succes van anderen: Met een fixed mindset voel je je bedreigd door het succes van anderen. Met een growth mindset vind je inspiratie in andermans succes en leer je ervan.

Hoe kun je een Growth Mindset ontwikkelen?

Hier zijn een paar tips om een growth mindset te ontwikkelen:

  • Geniet van uitdagingen: Zie uitdagingen als kansen om te leren en te groeien.
  • Leer van fouten: Zie fouten als een kans om te leren en beter te worden.
  • Wees doorzetter: Geef niet op als het moeilijk wordt. Blijf proberen en zoek naar manieren om te verbeteren.
  • Zoek feedback: Wees open voor feedback en gebruik het om jezelf te verbeteren.
  • Vier het proces: Focus je niet alleen op het eindresultaat. Vier ook de inspanning en het proces van leren en groeien.

Workshop Zet je Pitch Op Video

In mijn workshops Zet Je Pitch Op Video is het werken aan de growth mindset inmiddels een vast onderdeel. Ik wijs mijn deelnemers erop dat ook zoiets als terughoudendheid om ‘jezelf’ via een videoclip te openbaren of op een podium voor een grote groep mensen te staan, te overwinnen valt. Ben je benieuwd hoe ik dat aanpak? Pak dan je smartphone en bel me, dan leg ik het je met veel liefde uit. Of nog beter: schrijf je meteen in voor de eerst volgende workshop.

Wil je eerst Carol Dweck het zelf horen uitleggen hoe wonderlijk de growth mind werkt en hoe je jezelf daarin kunt trainen, kijk dan naar haar Ted talk. 

Conclusie

Het ontwikkelen van een growth mindset helpt je om meer uit jezelf te halen. Je kunt beter omgaan met uitdagingen. Door te geloven dat je kunt groeien en verbeteren door hard werken en leren, kun je een positieve en veerkrachtige houding aannemen.

 

Gerelateerde berichten

Hoe geef je een presentatie die blijft hangen?

Presentaties geven. Iedereen krijgt er wel een keer mee te maken. Die van mij vond plaats op de middelbare school en ik weet nog hoe leuk ik het vond om te doen. Later bleek ik een uitzondering. De meeste kinderen, later volwassenen vinden het helemaal niets. Ze sterven duizend doden als ze op het podium staan. Vreselijk jammer is dat want het kan zo mooi zijn, zo bijzonder, zo rijk. Voor iedereen die denkt dat die nog wat kan leren als het aankomt op pitchen, lezingen geven en betogen houden voor een publiek of camera is deze blog uiterst praktisch. Lees hierin over de gouden tips.

read more

Ben jij klaar voor dat video podium?

Voorbereiding is het halve werk. En dat begint vooral met het mentale deel als het gaat om het maken van een videopitch. Als je daar aan toe bent lees je in deze blog een aantal aandachtspuntjes waar je veel aan kunt hebben.

read more

Ownership: De kracht van eigenaarschap in leiderschap en de impact op je pitch

Ownership is zo’n woord wat je veel tegenkomt in leiderschaps visies. Je kunt het ook tonen in je pitch. Of eigenlijk, ownership zit zo diep in iemand dat het nauwelijks gekunsteld kan, als het er is helpt dat je pitch enorm in geloofwaardigheid omdat mensen voelen dat jij volledig gecommitteerd bent. En dan raak je je publiek. In deze blog vind je enkele tips over hoe je dit kunt benutten.

read more