Fixed mindset versus growth mindset

Minidset

Heb je ooit gehoord van de termen “fixed mindset” en “growth mindset”? Deze begrippen komen uit het onderzoek van de psychologe Carol Dweck Ph.D (foto). Ze helpen je beter te begrijpen hoe je denkt en leert. In deze blog leg ik uit wat deze mindsets zijn, wat de verschillen ertussen zijn, en hoe je een growth mindset kunt ontwikkelen.

Aanleiding tot deze blog is mijn zoektocht naar manieren om profileringsdrempels te verlagen. Sommige van mijn klanten, die een workshop Zet Je Pitch Op Video volgden en een geweldige videoclip kregen, durfden deze toch niet te publiceren. Dit verontrust mij, en gaf dus aanleiding om op zoek te gaan naar oplossingen. Werken aan een growth mindset is een belangrijke stap.

Wat is een Fixed Mindset?

Voordat ik de growth mind behandel eerst iets over de tegenhanger. Een fixed mindset dus, en dat is het geloof dat je kwaliteiten, zoals intelligentie of talent, vaststaan en niet kunnen veranderen. Mensen met een fixed mindset denken dat ze een bepaalde hoeveelheid talent en intelligentie hebben. Ze geloven dat ze hier niets aan kunnen doen. Wat is het gevolg? Ze vermijden uitdagingen omdat ze bang zijn om te falen en daardoor dom of onbekwaam te lijken.

Stel je voor dat je zegt: “Ik ben slecht in wiskunde.” Als je dit gelooft, ga je waarschijnlijk niet je best doen om beter te worden. Je denkt dat het toch geen zin heeft. Dit is een voorbeeld van een fixed mindset. Zo werkt het bijvoorbeeld ook met spreken in het openbaar, of, een videopitch opnemen en deze vervolgens publiek te vertonen. Veel mensen zijn bang om af te gaan en nu weet je dus hoe dat komt. Dit is een typisch gevolg van een closed mindset.

Wat is een Growth Mindset?

Een growth mindset staat daar haaks tegenover. Het is het geloof dat je vaardigheden en intelligentie kunnen groeien en verbeteren. Dit gebeurt door hard werken, doorzettingsvermogen en leren van je fouten. Mensen met een growth mindset zien uitdagingen als kansen om te leren en te groeien. Ze geloven dat falen een kans is om beter te worden.

Bijvoorbeeld, als je zegt: “Ik ben misschien niet goed in wiskunde, maar als ik hard werk en oefen, kan ik beter worden,” dan heb je een growth mindset. Dit helpt je om meer te durven, nieuwe dingen te proberen en door te zetten, zelfs als het moeilijk wordt.

Mindset wetenschappelijk onderzocht

Vergelijkbaar met hoe Brené Brown Ph.D. succesvol aantoonde hoe belangrijk en ontwikkelbaar zoiets als ‘kwetsbaarheid’ is, heeft Carol Dweck Ph.D. onderzoek gedaan naar de mindset. Opzienbarend waren de resultaten waarbij kinderen uit lagere milieus op basisscholen kinderen uit hogere milieus overtroffen met hun schoolprestaties. Dit onderzoek benadrukt hoe krachtig een growth mindset kan zijn, ongeacht de achtergrond van een kind.

Verschillen tussen Fixed en Growth Mindset

Hier zijn enkele belangrijke verschillen tussen een fixed mindset en een growth mindset:

  • Uitdagingen: Mensen met een fixed mindset vermijden uitdagingen. Mensen met een growth mindset zien uitdagingen als kansen om te leren.
  • Obstakels: Met een fixed mindset geef je sneller op als het moeilijk wordt. Met een growth mindset blijf je doorzetten, zelfs als je obstakels tegenkomt.
  • Inspanning: Met een fixed mindset zie je inspanning als zinloos. Met een growth mindset zie je inspanning als een weg naar meesterschap en succes.
  • Feedback: Mensen met een fixed mindset negeren vaak feedback. Ze zien het als een persoonlijke aanval. Met een growth mindset waardeer je feedback en gebruik je het om te groeien.
  • Succes van anderen: Met een fixed mindset voel je je bedreigd door het succes van anderen. Met een growth mindset vind je inspiratie in andermans succes en leer je ervan.

Hoe kun je een Growth Mindset ontwikkelen?

Hier zijn een paar tips om een growth mindset te ontwikkelen:

  • Geniet van uitdagingen: Zie uitdagingen als kansen om te leren en te groeien.
  • Leer van fouten: Zie fouten als een kans om te leren en beter te worden.
  • Wees doorzetter: Geef niet op als het moeilijk wordt. Blijf proberen en zoek naar manieren om te verbeteren.
  • Zoek feedback: Wees open voor feedback en gebruik het om jezelf te verbeteren.
  • Vier het proces: Focus je niet alleen op het eindresultaat. Vier ook de inspanning en het proces van leren en groeien.

Workshop Zet je Pitch Op Video

In mijn workshops Zet Je Pitch Op Video is het werken aan de growth mindset inmiddels een vast onderdeel. Ik wijs mijn deelnemers erop dat ook zoiets als terughoudendheid om ‘jezelf’ via een videoclip te openbaren of op een podium voor een grote groep mensen te staan, te overwinnen valt. Ben je benieuwd hoe ik dat aanpak? Pak dan je smartphone en bel me, dan leg ik het je met veel liefde uit. Of nog beter: schrijf je meteen in voor de eerst volgende workshop.

Wil je eerst Carol Dweck het zelf horen uitleggen hoe wonderlijk de growth mind werkt en hoe je jezelf daarin kunt trainen, kijk dan naar haar Ted talk. 

Conclusie

Het ontwikkelen van een growth mindset helpt je om meer uit jezelf te halen. Je kunt beter omgaan met uitdagingen. Door te geloven dat je kunt groeien en verbeteren door hard werken en leren, kun je een positieve en veerkrachtige houding aannemen.

 

Gerelateerde berichten

Roem komt en gaat

Roem verwerven is een beladen begrip. In sommige sectoren is het een must en zijn mensen gretig om het te bereiken. In andere sectoren wordt het nagestreefd maar nooit bereikt. En zo zijn er nog talloze varianten van hoe mensen omgaan met roem. Regels om het te bereiken zijn er nauwelijks, maar wie er serieus mee bezig is maakt door het gebruik maken van de juiste middelen een goede kans.

read more

Wat kunnen extraverten leren van introverten

Pitchen moeten we als freelancer allemaal wel eens een keer. Dan maakt het wel wat uit of je introvert extravert bent aangelegd. Je kunt wel raden welke van de twee met minder moeite op een podium gaan staan om die pitch af te leveren. Er is een verschil tussen introvert en extravert dat wisten we al, maar bij het pitchen wordt dat op extreme manier duidelijk. In mijn pitchtrainingen, zoals ‘Zet Je Pitch op Video’ heb ik rekening te houden met die verschillen en speel daar met mijn programma op in. Zo kunnen introverte mensen ook leren hoe ze een pitch effectief moeten afgeven en leren extraverte mensen waar hun valkuilen liggen.

read more