Checklist voor de Elevator Pitch

Ben jij klaar voor je pitch

Stel je voor: je bent lid van een businessclub en binnenkort krijg je de kans om op het podium te staan. De mensen om je heen zitten vol verwachting te wachten op jouw boeiende presentatie. Het is essentieel dat je jezelf op een goede manier kunt presenteren. Helaas blijkt zelfs deze basisvaardigheid voor velen al een uitdaging. Maar bedenk eens hoeveel impact het heeft op je presentatie als je ook nog eens andere obstakels moet overwinnen. Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het geven van een goede pitch?

Een presentatie geven is voornamelijk een mentale uitdaging. Het draait om de balans tussen inhoud en vorm. Inhoud gaat over wat je te zeggen hebt, terwijl vorm gaat over hoe je het presenteert. Het vereist vaardigheid om je boodschap effectief over te brengen. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe je een presentatie opbouwt, qua structuur en stijl.

Deze blog behandelt beide aspecten.

Omgaan met druk

Zodra van je verwacht wordt om te schitteren, begint het. Je moet met iets komen, er zijn verwachtingen waar je aan wilt voldoen. Je ego vertelt je dat je in een bepaalde rol moet stappen, namelijk die rol waarvan je ego denkt dat het gewaardeerd wordt door je publiek. Dit leidt tot verwarring, omdat terwijl je dat doet, dat stemmetje in je hoofd je allerlei verwarrende gedachten influistert. Ik vergelijk dit vaak met de twee oude mannetjes uit de Muppet Show: Statler en Waldorf. Ze zitten ook in jouw hoofd.

Alleen al het gevoel van ‘moeten’ kan veel met mensen doen. Meestal niet in positieve zin. Het kan allerlei reacties veroorzaken in je lichaam en geest, vooral als het gepaard gaat met ongezonde dwangmatigheid.

Als iemand door deze druk een black-out krijgt of met de mond vol tanden staat, doet dat geen goed aan zijn of haar zaak. Er wordt gezegd: “Je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk”, maar soms is het beter om die kans te laten schieten.

 

Checklist

 

Hoe dan ook, hoe dramatisch dit allemaal ook klinkt, het kan allemaal goed komen. Iedereen die dat wil, kan een goede presentatie geven. Je moet alleen bereid zijn om te investeren: oefenen, begrijpen wat de succesfactoren zijn en je goed voorbereiden.

In deze blog geef ik je een mini-checklist die is opgedeeld in vijf clusters. Het bevat enkele tips om je verder te helpen, op voorwaarde dat je echt wilt schitteren op dat podium.

Laten we het opsplitsen.

Om te beginnen zijn er vijf hoofdcategorieën waarin ik het probleem wil opdelen:

  • Fysieke houding
  • Strategie
  • Structuur van een presentatie
  • Verbinding met het publiek
  • Algemene spelregels

 

Fysieke presentatie:

Dit gaat niet alleen over je lichaamstaal, maar vooral over je spraak. Denk aan toonhoogte, volume, spreeksnelheid, beklemtoning en variatie. Ook het contact maken met je publiek en ze het gevoel geven dat ze belangrijk zijn, speelt hierin een rol.

 

Strategie:

Denk na over wat je wilt bereiken en welke route je daar naartoe wilt volgen. Wat is je plan en wat is je doel? Voordat je hier antwoord op kunt geven, moet je goed nadenken over hoe je het publiek betrekt en overtuigt. Het is belangrijk om je boodschap helder te formuleren en de juiste argumenten te gebruiken om je publiek te overtuigen van de waarde van je idee of product. Daarnaast moet je ook rekening houden met de structuur van je pitch, zoals een sterke opening, een duidelijke verhaallijn en een krachtige afsluiting.

 

Inhoud:

Zorg ervoor dat je pitch inhoudelijk sterk is en alle belangrijke informatie bevat. Identificeer de kernboodschap die je wilt overbrengen en bouw je pitch daaromheen op. Wees beknopt, maar zorg ervoor dat je alle essentiële punten behandelt. Houd ook rekening met de doelgroep van je pitch en pas je taalgebruik en voorbeelden daarop aan.

 

Authenticiteit:

Wees jezelf tijdens het geven van de pitch. Mensen willen graag connectie maken met de persoon achter het verhaal. Wees eerlijk, oprecht en toon passie voor wat je doet. Als je oprecht enthousiast bent, zal dat ook op anderen overkomen. Vermijd het gebruik van jargon of het aannemen van een rol die niet bij je past. Authentiek zijn helpt je om een authentieke verbinding met je publiek tot stand te brengen.

 

Oefening en voorbereiding:

Het is essentieel om je pitch te oefenen en goed voor te bereiden. Dit helpt je om zelfverzekerd en vloeiend te spreken en om mogelijke vragen of tegenslagen te kunnen hanteren. Oefen je pitch voor een spiegel, vraag feedback aan anderen en pas je presentatie aan op basis van die feedback. Zorg ervoor dat je de inhoud goed kent, maar blijf flexibel en pas je pitch indien nodig aan de situatie of het publiek aan.

 

Door deze vijf clusters in gedachten te houden en ze systematisch aan te pakken, ga je er zeker in slagen om je pitch naar een hoger niveau te tillen. Vergeet niet dat oefening de sleutel is tot succes. Hoe vaker je oefent, hoe meer vertrouwen je zult krijgen in je presentatievaardigheden.

 

Dus, bereid je goed voor, wees authentiek, focus op je fysieke presentatie, formuleer je boodschap helder en overtuigend, en blijf oefenen. Met deze aanpak kun je een indrukwekkende en effectieve pitch geven die anderen zal inspireren en overtuigen. Succes!

 

NB: op de foto bij deze blog zie je mij tijdens een lezing in het WestCord hotel Delft. Die ging ook over die first impression. Klik er even op als je het filmpje wilt zien

 

 

 

 

Gerelateerde berichten

Hoe geef je een presentatie die blijft hangen?

Presentaties geven. Iedereen krijgt er wel een keer mee te maken. Die van mij vond plaats op de middelbare school en ik weet nog hoe leuk ik het vond om te doen. Later bleek ik een uitzondering. De meeste kinderen, later volwassenen vinden het helemaal niets. Ze sterven duizend doden als ze op het podium staan. Vreselijk jammer is dat want het kan zo mooi zijn, zo bijzonder, zo rijk. Voor iedereen die denkt dat die nog wat kan leren als het aankomt op pitchen, lezingen geven en betogen houden voor een publiek of camera is deze blog uiterst praktisch. Lees hierin over de gouden tips.

read more

Ben jij klaar voor dat video podium?

Voorbereiding is het halve werk. En dat begint vooral met het mentale deel als het gaat om het maken van een videopitch. Als je daar aan toe bent lees je in deze blog een aantal aandachtspuntjes waar je veel aan kunt hebben.

read more

Ownership: De kracht van eigenaarschap in leiderschap en de impact op je pitch

Ownership is zo’n woord wat je veel tegenkomt in leiderschaps visies. Je kunt het ook tonen in je pitch. Of eigenlijk, ownership zit zo diep in iemand dat het nauwelijks gekunsteld kan, als het er is helpt dat je pitch enorm in geloofwaardigheid omdat mensen voelen dat jij volledig gecommitteerd bent. En dan raak je je publiek. In deze blog vind je enkele tips over hoe je dit kunt benutten.

read more