Ben jij klaar voor dat video podium?

 

  misschien misschien Ben jij freelancer en heb je weleens gedacht aan een videopitch? Mag ik je dan op een aantal puntjes wijzen? Je kunt daar veel aan hebben (hoop ik).

Voordat je begint aan het laten maken van een videoclip moet je daar eerst mentaal rijp voor zijn. Klinkt een beetje paternalistisch,
maar wat het betekent levert je echt wat op. Bezinning en praktische voorbereiding zijn in het rijtje goedbedoelde tips echt aanraders.

 

Denk na over je doel

Wat wil je bereiken met je boodschap? Hoe preciezer je dit kunt definiëren, hoe scherper je jouw boodschap kunt richten.

 

Ken je doelgroep

Tot wie ga je het richten? Als je dit goed voor ogen hebt, voel je beter aan welke tone of voice en story-opbouw je moet gebruiken. En ook of je je publiek vanuit het hart of met het hoofd benadert. In de training leg ik het verschil uit tussen heartshare en mindshare.

 

Jouw identiteit en merkpersoonlijkheid

Hoe wil jij als persoon overkomen? Vind je het fijn om gezien te worden? En zo ja, hoe wil je dat graag? Als je het lastig vindt, is dit de eerste stap: probeer het toch een beetje fijn te vinden. Maak het moeiteloos, maak het een spel, oefen met een maatje, lach om je eventuele fouten.

 

Jouw stijl

Denk aan hoe je wilt overkomen – zakelijk, rationeel, formeel, professioneel, of juist informeel, joviaal, vriendelijk, best friend attitude. Zelfs als je authentiek wilt blijven, heb je keuzes. Een belangrijke vraag is: waarmee kun jij je onderscheiden? Het antwoord ligt in jouw identiteit, want er is geen tweede jij. De uitdaging ligt in: kun jij de beste jij overbrengen als je voor de camera staat? Dit is iets waar ik veel aandacht aan besteed met mijn klanten. Als dit niet goed zit…

 

Accent van je boodschap

Waar moet het zwaartepunt liggen? Is dat een voordeel dat je levert aan je klant? Of juist je deskundigheid? Misschien een speciale aanbieding? De kijker heeft, net als ieder mens, een beperkte spanningsboog. En als je meerdere aspecten tegelijk benadrukt, onthoudt men niets – en heeft je filmpje weinig impact.

 

Techniek en strategie

Na het mentale stuk komt de techniek. Begrijp dat een videoclip aan een aantal voorwaarden moet voldoen, zoals de lengte. Mensen scannen snel door data en hebben weinig geduld. De ideale lengte van een video pitch ligt tussen de 1 en 1,5 minuut. Soms is een halve minuut al genoeg. Naast de juiste lengte moet de film ook plakkracht hebben en attentiewaarde. In de training leer je hoe je die plakkracht creëert. Ik help je graag bij het implementeren van beproefde succesformules die ook voor jou meteen toepasbaar zijn. 

 

 

Positionering

Een beetje een saai woord, maar wel essentieel. Doe je dit niet goed dan zit jij straks met een misschien wel hele goede hengel pardoes in een verkeerde vijver te vissen.  Positionering gaat over het marktsegment waar jij je op richt; dat is het deel van de markt waar de voor jouw doel juiste vissen zwemmen. We kijken samen naar je Buyer Persona en positioneren jouw merk effectief. En dan is er de vraag: welke plek wil jij  innemen in het brein van je ideale klant?  Hoe wil je dat die over jou denkt? Als je dat helder hebt kun je daar op sturen.

 

Persoonlijke performance

Je boodschap vloeiend en geloofwaardig brengen is essentieel.  Oefenen op je zinsopbouw, verhaalstructuur en jouw natuurlijke uitstraling. Met de juiste voorbereiding wordt jouw boodschap krachtig en authentiek.

 

Implementatie

De laatste stap: het inzetten van je videopitch. Heb je jouw videoclip klaar, dan begint het pas echt. Dan kan het feest beginnen.  Hoe ga je hem inzetten om het maximale eruit te halen? Weet je hoe je dat doet? Over de implementatie heb ik een aparte blog geschreven. 

Tipje van de ijsberg

Wat je nu gelezen hebt, is nog maar een klein deel van wat er over te leren valt. Er is nog zoveel meer. Wat dacht je bijvoorbeeld van: stemgebruik, lichaamstaal, de energie die je uitstraalt als je connectie maakt met je publiek (of met de camera), jouw why – de reden waarom je dit avontuur als ondernemer bent begonnen en hoe je dit qua retoriek brengt, en het schakelen tussen emotie en ratio in je verhaal. Er is altijd meer, maar je moet ergens beginnen. Als je depunten uit deze blog al goed oppakt weet ik zeker dat je een goede start gaat maken 

Hopelijk zie jij dat ook zo….

Aarzel niet als je vragen hebt – ik sta je graag te woord. Stuur me even een app als je contact wilt opnemen of vul het contactformulier op mijn website in.

NB: de foto die je ziet is gemaakt tijdens een workshop van een middag: zet je pitch op video. De vrouw in beeld is ondernemer, de eigenaar van de Rotterdamse worst. 

 

Gerelateerde berichten

Hoe geef je een presentatie die blijft hangen?

Presentaties geven. Iedereen krijgt er wel een keer mee te maken. Die van mij vond plaats op de middelbare school en ik weet nog hoe leuk ik het vond om te doen. Later bleek ik een uitzondering. De meeste kinderen, later volwassenen vinden het helemaal niets. Ze sterven duizend doden als ze op het podium staan. Vreselijk jammer is dat want het kan zo mooi zijn, zo bijzonder, zo rijk. Voor iedereen die denkt dat die nog wat kan leren als het aankomt op pitchen, lezingen geven en betogen houden voor een publiek of camera is deze blog uiterst praktisch. Lees hierin over de gouden tips.

read more

Ownership: De kracht van eigenaarschap in leiderschap en de impact op je pitch

Ownership is zo’n woord wat je veel tegenkomt in leiderschaps visies. Je kunt het ook tonen in je pitch. Of eigenlijk, ownership zit zo diep in iemand dat het nauwelijks gekunsteld kan, als het er is helpt dat je pitch enorm in geloofwaardigheid omdat mensen voelen dat jij volledig gecommitteerd bent. En dan raak je je publiek. In deze blog vind je enkele tips over hoe je dit kunt benutten.

read more