Bel voor meer informatie: 0622 994 804 info@elevatorpitchonline.nl

hoe wil jij herinnerd wordenHet schrijven en geven van een goede pitch vraagt nogal wat talent. De meeste ondernemers en zzp-ers zien er het nut wel van in, maar om nou te zeggen dat ze het leuk vinden…?  Dat kom ik niet zo veel tegen. Tja en dan zal talent op dit gebied ook niet zo gauw een voedingsbodem vinden. In deze blog wil ik vanuit een andere blik naar dit fenomeen kijken.  

Wat maakt nou dat een pitch je echt in een flow trekt, aandacht genereert en je onderscheidend maakt? Hoe kun je op een andere manier kijken naar een pitch? Voor die vragen verdiep ik mij al enige tijd in een wereld die daar een aardige boterham mee verdient. De sector die de meest op zich onaantrekkelijke verschijnselen zoals verzekeringsmaatschappijen, uitzendbureaus, melkproducten, reinigingsmiddelen en ga zo maar door, sexy weten te maken, van humor voorziet en glamour geeft. Sommige van hun klanten geven ze zelfs  eeuwigheidswaarde. 

Wat kunnen we leren van de reclamebureaus? 

Een manier om je te laten inspireren voor meer creativiteit in je pitch is dus door te kijken naar de ware kampioenen in verleidingskracht. Hun industrie is gebaseerd op het vermogen om verbeeldingskracht op te wekken. En wel op een manier die blijft hangen. Zij zoeken het grotere idee achter het product of dienst wat de klant hun voorlegt. Dat heet in hun wereld een concept. En geloof me, daar hoef je echt geen HAK, Blue Band, Prodent of Duracell voor te zijn. Hoe kleinschalig je ook bent, jij kunt het merk wat je neerzet ook als concept gaan zien. En daar maak jij zelf waarschijnlijk een groot onderdeel vanuit. 

Maak het persoonlijk

Een van de kenmerken van een concept is dat het een menselijk gezicht krijgt. Reclamebureaus geven het merk van hun klant een persoonlijk tintje, waardoor het identificeerbaar wordt. Alsof je je er vrienden mee kunt worden. Hoe beter dit lukt, hoe meer de potentiele klanten er een band mee kunnen opbouwen. Kernwaarden spelen daarbij een grote rol. Neem de bekende campagne van telecombedrijf BEN, hun statement was: de maatschappij dat ben jij. Het merk krijgt in de campagne gestalte door de meest verschillende en kleurrijke personages in beeld te brengen alsof ze heel dicht bij je staan. Als de kernwaarden die schuil gaan in jouw product de waarden raken die positief gevoelig liggen bij jouw afnemers dan trek je aandacht. Je bouwt verwantschap.

Aanvliegroutes

Voor het ontwikkelen van een concept delen de reclamemakers de mogelijke aanvliegroutes in vier (plus 1) categorieën in. Dat zou jij ook kunnen doen als je nadenkt over je pitch. Ga maar eens na: welke van de onderstaande voor jouw merk zou kunnen werken? 

1. Het effectconcept

Met het effectenconcept wordt het resultaat van het gebruik van de dienst of product benadrukt. Dat kan een functioneel gebruik zijn zoals snelheid, gemak, financieel voordeel. Het kan ook psychosociaal zijn, zoals status, aanzien, een gevoel van veiligheid. Een voorbeeld is het afwasmiddel van Dreft dat de consument wil laten doen geloven dat het de vaat door een sterke concentratie extra grondig reinigt. Dit is uiteraard een functionele benadering van het effect. Of de tandpasta die voorzien is van bepaalde substanties waardoor tandplaque wordt voorkomen. Genoeg voorbeelden te vinden.

2. Het vergelijkingsconcept

Hiermee toon je het verschil aan tussen wel en niet gebruik. Tussen zoals het vroeger ging en nu. Tussen het ene merk en het andere. Een bekend voorbeeld is die van CocaCola en PepsiCola, die daarmee zelfs op voet van oorlog kwamen.. We zien ook supermarktketens die met uitvergrote boodschappenlijstjes hun prijzen vergelijken en aantonen dat zij toch ècht de goedkoopste zijn. In de wereld van brillenketens zien we dat er één is die het verschil wil maken door aan te tonen dat zij als enige met gediplomeerde audiciens werken. Met scherpe tegenstelingen wordt getracht hun klant te overtuigen dat ze voor hun moeten kiezen. Vergelijkingsconcepten worden vaak gekozen als de consument weinig onderscheid ziet tussen de diverse aanbieders.

3. Het explicatieconcept

Dat geeft een nadere uitleg over het product of de dienst, bijvoorbeeld de werking of de uitleg van de dienst. Of het vertelt het verhaal er achter, de herkomst, de ambachtelijke manier van bereiden of de distributie. HAK is daar een mooi voorbeeld van, in hun campagne vertelt Herman de Blijker dat het een oer Hollands merk is, van vaderlandse bodem met zuivere ingrediënten. Lang geleden dat Grolsch dat ook, door haar bier in de context van ambachtelijkheid te brengen. Ambachtelijk gebrouwen bier. De beugelflesjes en porseleinen doppen versterkten dit idee. 

4. Het associatieconcept

Hier wordt het abstracter: het draait namelijk om het kernaspect in het product met iets dat buiten het product ligt en er in eerste instantie niet zoveel mee te maken heeft. Zaken die op het eerste gezicht ver uit elkaar liggen worden bijeengebracht. Sterke, consequent volgehouden associatieconcepten kunnen die verbinding zo krachtig maken dat die sfeer en dat gevoel deel gaan uitmaken van het product of dienst. Door die verbinding ontstaat een extra dimensie. De tropische eilanden die je ziet bij de vroegere ZwitserLeven campagne is daar een voorbeeld van. Of de vleugels die red Bull je geeft: pure magie die je er dus bij krijgt. Dat spinazie en melk prima met spierkracht samen gaan maakten Popey en Joris Driepinter ons maar al te duidelijk. En ook wat een zeker merk pindakaas met Pietertje (Van den Hoogenband) deed zullen de meeste lezers nog kennen.

Generieke concepten

Dan is er nog een restcategorie en dat zijn de zogenaamde generieke concepten. Dat is een concept waar weinig tot geen diepte in zit, waardoor het onderscheid er nauwelijks uitspringt en dus weinig zegt. Een concept dat niets communiceert, en dat dus geen enkele meerwaarde heeft. Je ziet dat vaak aan hun slogans zoals: partners in […..], the art of […..], het nieuwe [….], topkwaliteit in […..] Het heeft geen zeggingskracht en is dus geen aanrader voor jouw pitch als jij wel wilt opvallen.

Creativiteit is de belangrijkste sleutel

Het antwoord op de vraag hoe je dus een betere pitch gaat maken en daarmee meer aandacht krijgt is: creativiteit gebruiken. Gooi je haar los en steek je hoofd boven dat maaiveld. Doe vooral iets dat niemand nog gedaan heeft. Vraag je in je fantasie eens af wat een reclamebureau voor je zou doen als budget geen rol speelt. Met welke concepten zouden zij jou dan verrassen? Hoe ver je het laat komen, hoe onconventioneel het wordt, dat bepaal je uiteraard zelf. Maar één ding staat vast: jouw perfecte concept ligt out of the box.  

Hulp nodig?

Wil je weten hoe je creativiteit kunt aanwakkeren? Hoe je kunt sturen op waarde perceptie van jouw doelgroep? Wil je weten hoe creativiteit direct kan leiden tot een scherpere pitch voor jou als merk? Wil je weten hoe je jouw pitch omtovert in een creatieve pitchvideo volgens de formules van reclamebureaus? Ik help je graag verder. Neem gerust contact met me op als jij toe bent aan de next level in pitches en/of pitchvideo.