Wat heb je aan een merkopstelling?

tafel man vrouw symbolen tafelopstelling

Een merkopstelling is voor veel ondernemers nog geen alledaags begrip. Het zal niet als eerste bij ze opkomen om te gebruiken wanneer ze met dilemma’s geconfronteerd worden en knopen moeten doorhakken over hun merk.

Toch kan het heel interessant zijn om er dieper in te duiken. Ik heb er zelf een opleiding in gedaan en intussen al heel wat wondertjes zien gebeuren dankzij deze methode.

Directeur van je eigen merk?

Ben jij éénpitter en voel jij je directeur van je eigen merk? Dan zul je zeker de nodige hete vuren hebben doorstaan. Ongetwijfeld zul je zo nu en dan tegen interne issues aanlopen. Perikelen of vraagstukken die kunnen variëren van het kiezen van de kleur van je logo tot en met een investering in een marketing campagne. Al die beslissingen van klein tot groot, kunnen grote gevolgen hebben voor jouw merkgezondheid. Bijvoorbeeld:

  • Of je genoeg zichtbaar bent
  • Of jouw merkcommunicatie de juiste klanten trekt
  • Of je waardepropositie nog onderscheidend is
  • Of je nog efficient genoeg opereert
  • Of het merkimago nog klopt met jouw intenties.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

 

Zichtbaarheid

Behalve aan een goed product of een sterke portfolio, moet je ook nog eens goed zichtbaar blijven en attentiewaarde behouden. Wie daar werk van maakt doet aan Personal Branding. Het idee dat een mens ook zelf zijn merk vertegenwoordigt komt van Tom Peters die het eind jaren negentig behoorlijk populair maakte. Personal Branding gaat over wie jij als merk bent, waarmee jij je onderscheidt en wat je wil betekenen met je merk.

 

Existentiële vragen

Tenzij jij tot de uitzonderingen behoort zul je ook vragen tegenkomen die naar diepere wateren leiden. Dat soort vragen raken al snel je merkpersoonlijkheid en dringen die door tot in de diepste vezels van je ziel. Een  introspectie dus die een boeiende reis oplevert, zeker voor mensen die via hun merk aan een betere versie van zichzelf werken.

 

Graven in je merk is leuk en tegelijk complex

Juist omdat die kwesties zo dicht bij jouw wezenlijke ‘ik’ liggen kan het zoeken naar antwoorden uitdagend zijn. Je kunt al redenerend in je zoektocht vrij gemakkelijk in cirkeltjes terecht komen en de ‘blind spots’ ontgaan je.

Als je bijvoorbeeld werkt aan je missiebeschrijving kun je heel wat interessante conceptjes opschrijven, maar het moet wel resoneren. Om te beginnen bij jou zelf, want als dat nniet gebeurt kun je net verwachten dat je bij je stakeholders wel kippenvel op hun huid bezorgt.

Een merkopstelling helpt?

Nu komen we op een punt dat ik eerder aanhaalde, een punt dat voor jou misschien ècht een verschil kan gaan maken. Met de merkopstelling krijg je een instrument in handen om dit soort merkvragen haarscherp te toetsen. Op een wonderlijke manier levert het response op voor de lastigste vragen over je merk. En die komen altijd lagen waar je puur met je cognitieve verstand niet bij komt. van je merk. Met een merkopstelling lukt dit wel.

Tipje van de sluier

De merkopstelling is gerelateerd aan organisatie- en familieopstellingen. Net als in een familie dat het geval is bestaat een merk ook uit elementen die een onderlinge samenhang hebben, een bepaalde hiërarchie en er is balans tussen geven en ontvangen. De kracht zit ‘m in de holistische benadering en de intuïtieve manier van communiceren met je merk. Jouw intuïtie wordt door een merkopstelling volledig aangezet en je zult versteld staan hoe dit doorwerkt in het  afgestemd zijn met je merk.

In deze Masterclass ga je de kneepjes leren

Mocht je daar nou meer over willen weten dan hebben we goed nieuws voor je: op 7 april 2022 vindt er een Masterclass plaats in Gouda: Personal Branding en Merkopstelling. Daar gaan de deelnemers niet alleen kennis maken met de methode van de merkopstelling, ze gaan er ook mee werken. Dat gebeurt onder begeleiding van ervaren merkopstellers, waaronder Wim Jurg en ik zelf.

Vind jij het interessant om je merk te laten groeien met behulp van de Merkopstelling? Wil je meer weten hoe Personal Branding in combinatie met de merkopstelling voor jou meerwaarde krijgt en hoe je antwoorden krijgt op jouw merkvragen?

Klik dan door naar meer informatie

of meld je meteen aan:

Er gaat een wereld voor je open.

Campagnefilmpje

pot tekst

Gerelateerde berichten

Supermethode voor lastige besluitvorming

Als personal brand kan een mix van verplichtende uitdagingen die ook nog eens in eenzelfde tijdsbestek uitgevoerd moeten worden weleens te uitdagend lijken. Ze kunnen je stevige hoofdbrekens bezorgen. Je moet het één doen zonder het ander te laten. Hoe los je dat op zonder al te veel concessies? Anthony Robbins heeft daar een methode voor en daar lees je in deze blog de highlights van.

Lees meer

Netwerk contacten opbouwen, dit zijn de regels

Netwerken is een kwestie van het opbouwen en onderhouden van zakelijke relaties. Maar hoe prioriteer je waardevolle contacten? Is onderzoek naar hun relevantie en prestaties noodzakelijk? Hoe belangrijk is het focus houden op je doelen? Wanneer ga je een vervolgafspraak aan? Waarom is oprechte interesse in hun successen echt belangrijk? Waarom is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit? En waarom is realisme een belangrijke aanrader als het gaat om verwachtingen. De wetmatigheden die schuilen achter de antwoorden op deze vragen moet je minimaal beheersen om effectief te netwerken.

Lees meer

Het geheim van authentiek profileren

Als personal brand zul je regelmatig in situaties verkeren waarin je je merk én jezelf kunt introduceren. Vaak zijn dit soort momenten bepalend voor een go or no go. Heel veel professionals vinden dit verre van gemakkelijk: authentiek blijven en toch reclame maken voor je merk en je dienst profileren als een echte professional. Gelukkig zijn er prima manieren om dit te leren. In deze blog ga je er alles over leren.

Lees meer