Bel voor meer informatie: 0622 994 804 info@elevatorpitchonline.nl

Stel je krijgt het laatste woord van een recruiter. In een gesprek wat lekker liep voor een baan die jou helemaal past zegt hij: ik heb nog 3 andere kandidaten die ik ook heel geschikt vind. Ik heb een luxe probleem. Kun jij aangeven waarom ik voor jou moet kiezen? Kun je me een stap geven?

Die vraag triggert heel veel. Het wordt opeens spannend, dit wordt opeens zo’n moment van de ultieme waarheid. Nu of nooit. Wat doe je dan, hoe pak je het aan? Hoe hou jij je zenuwen in bedwang? Hoe zorg je er nu voor dat jij je eigen glazen niet ingooit?

Stap 1. Als je als sollicitant goed hebt opgelet in het gesprek heb je gedecteerd en gefilterd wat echt belangrijk is in die baan en in die organisatie. Recruiters vinden het heel erg prettig als jij dat stukje heel kort memoreert. Daarmee laat je zien dat je goed geluisterd hebt. Dat geeft de recruiter het gevoel dat hij ook nog iets betekent.

Stap2: Je checkt het of je het goed hebt, als volgt. Je zegt: “als ik dat zo goed heb samengevat zou dat betekenen dat jullie iemand nodig hebben die: ……en dan noem je kwaliteiten op die voor de hand liggen. Dat zijn de succesfactoren die het verschil gaan maken. Vervolgens sla je de brug naar jouw ‘bagagemandje’ en je vertelt wat jij in huis hebt, precies de dingen die naadloos aansluiten op dat wat de recuiter zoekt in de sollicitant.

Stap 3: Het hoogste waarheidsgetrouwe antwoord dat je kunt geven zijn dingen die ok daadwerkelijk bij jouw persoon kloppen. Laat dat je richtlijn zijn. Drijfveren zijn een van de sterkste richtlijnen die iets over je persoon of in ieder geval je gedrag vertellen. Daarom zijn ze voor een recruiter geloofwaardig.