Bel voor meer informatie: 0622 994 804 info@elevatorpitchonline.nl
Wat is een elevator pitch?

Een elevator pitch kun je zien als de verbale brug tussen jou, je waardepropositie en een potentiele gegadigde. In een situatie die zich voordoet mag jij de kans gaan benuttten om op de juiste manier indruk te maken op iemand die potentieel geïnteresseerd is in wat jij te bieden hebt. De pitch maakt die verbinding. De elevator symboliseert een omstandigheid waarbij het evident is dat je weinig tijd hebt om die indruk te maken.

Maar je hebt geen lift nodig. Ook op internet kun je een elevatorpitch doen en wel met een video.

Als het zo'n geweldig middel is, waarom zien we dan nog zo weinig videopitches op het internet?

De reden daarvoor is simpel: de meeste mensen aarzelen nog omdat ze onzeker zijn. Het lef ontbreekt om voor die camera te gaan “optreden”. Men denkt vaak: wie ben ik dan? Wie zit er op mijn video te wachten? Of het vinden van het juiste verhaal is te lastig. Veel mensen lijden aan perfectionisme en dan stellen ze het na iedere poging weer uit, in de verwachting dat het in de toekomst wel zal lukken. Kortom, de reden houden verband met psychologische drempels. Angst om gezien te worden en het daarmee gepaard gaande risico afgewezen.

Het “ik” in ons wil zich niet graag kwetsbaar opstellen. Wie daar over heen kan stappen bereikt niet alleen een grote psychologische overwinning en krijgt veel zelfvertrouwen. Je hebt ook een nieuw middel in handen waardoor jij sneller in contact komt met je doelgroep.

Hoe kun je je het beste voorbereiden op een pitchfilm opname?

Er zijn voor een wervende film drie dingen van belang: je verhaal, je expressie en het strategisch inzicht hoe jij je het best naar je doelgroep kunt profileren. 

Bij Elevator pitch online krijg je vooraf een beknopte maar zorgvuldig samengestelde vragenlijst. Daarmee je geholpen met de voorbereiding. Vervolgens word je in een telefonisch voorgesprek op een solide manier op scherp gezet. Tijdens de film opname worden alle van belang zijnde punten opgerakeld.  

Hoe weet ik dat elevator pitch online de juiste partij is voor mij om zo’n film te laten maken?

Elevator Pitch Online is een eenmansbedrijf dat gerund wordt door Rob Overgaauw. Rob heeft meer dan 30 jaar ervaring in werken met mensen in een zaekleijke setting. Hij beheerst de kneepjes van het human interest vak en weet hoe je talenten en kwaliteiten visueel maken.

Rob is resultaatgericht, houdt van progressie en zegt wat hij ziet. Daarnaast heeft Rob geduld met iedereen en weet hij mensen enthousiast te krijgen. Ben je iemand die vlot wil toewerken naar een hoogwaardige en persoonlijke videopitch dan ben je Rob aan het juiste adres.

Is een videopitch te gebruiken voor social media?

Ja! Zeer goed. Videocontent is de nieuwe trend in online marketing en websites. Een videopitch of CV pitch maken daar deel van uit. Je kunt deze gemakkelijk uploaden in je LinkedIn profiel en vele andere social media.

Juist filmpjes zijn een effectief middel om je doelgroep te bereiken en de aandacht naar je toe te trekken. Je wordt daardoor beter vindbaar, zichtbaar en herkenbaar. 

Loop ik geen risico dat er mensen afhaken op mijn filmpje?

Dat risico kun je niet uitsluiten maar als dat gebeurt is dat vaak geen probleem. Een groot deel van die mensen wil jij waarschijnlijk niet eens als klant, als opdrachtgever of als werkgever. Zie het filmpje als een soort preselectie. Het gaat bijdragen aan de kwaliteit van de match. In dit verband geldt: Less is more. 

Het leuke is dat zelfs die afhakers je nog een ander voordeel opleveren. Ze hebben in ieder geval de traffic verhoogd en dat is goed voor SEO. 

Hoe voorkom ik dat ik vastloop voor een draaiende camera?

Vastlopen is mentaal blokkeren. Het is en blijft mensenwerk en het kan dus altijd gebeuren. Tegelijkertijd kun je er veel aan doen om het te voorkomen. Mindfullness en yoga zijn activiteiten die helpen om je een stuk innerlijke rust te geven en concentratie. 

Voor mensen die daar niet aan doen zijn er ook andere hulpmiddelen. We zijn er op gericht om jou in de juiste stemming te brengen. Een goede voorbereiding is voor velen het halve werk en dus ook een manier om vastlopen te voorkomen. De coachende aanpak van Elevator pitch online doet de rest.  

Waarom zou ik een video pitch maken?

We leven in een tijd waarin online beleving steeds belangrijker wordt. Wie zichtbaar en vindbaar wil zijn bereikt met een film snel zijn doelgroep en kan daar ieder gewenst effect realiseren. Film is, en met name een video pitch, als communicatiemiddel door haar extra dimensie van beeld krachtiger dan media die alleen van tekst zijn voorzien. Sollicitanten wordt steeds vaker gevraagd een pitchfilm toe te voegen.

ZZP ‘ers hebben een mogelijkheid om zich zelf naast hun dienst of product te presenteren. Prospects willen immers vooraf graag zien met wie ze eventueel zaken doen. Een filmpje is een toegankelijk medium om je boodschap over te brengen en jezelf of je bedrijf zichtbaar te maken.

Bestaan er systemen of methodieken voor het maken van een pitchfilm?

Ja, wij werken graag met templates en beproefde procedures. De principes die wij volgen komen deels uit de marketing wereld.

Het klassieke AIDA principe is daar een van: aandacht trekken ofwel je juiste doelgroep bereiken, Interesse wekken, psychologische betrokkenheid genereren en vervolgens er alles aan doen om tot een vervolg actie te verleiden.

Wat is uitstraling en waarom is dat zo belangrijk?

Uitstraling is charisma, ofwel de positieve energie die anderen van je aflezen. Wie daar veel van heeft profiteert van magneetwerking. Vooral mensen die met hun waardepropositie het verschil moeten maken met wie zij zijn, dus met hun persoon, kunnen daarmee veel voordeel bereiken.

Een pitchfilm laat die energie, ofwel uitstraling goed zien. We omschrijven dit doorgaans met energie, enthousiasme, zelfvertrouwen, passie en identificatie met je verhaal. Stemgebruik, expressie en lichaamstaal zijn hierbij smaakmakende factoren. Deze worden gevoed en gedreven door jouw stemming. 

Hoe lang is een pitch video houdbaar?

Totaal niet, sterker nog dat vinden we een afrader. Het script dat voor jou werkt bestaat doorgaans uit een beperkt aantal hoofdcomponenten waar steekwoorden aan verbonden zijn. Die mag je in een vrije woordkeuze reproduceren. Bijvoorbeeld antwoorden op de vragen: Wie ben ik? Wat heb ik in huis en waarom maak ik het verschil? Dit zijn drie blokken waar een verhaal bij hoort.

De essentie is natuurlijk vrij consistent maar dat betekent niet dat je tekst altijd hetzelfde is. Juist door daar mee te variëren maak je het geheel authentiek. Bij elevator pitch online wordt het je bovendien gemakkelijk gemaakt omdat Rob de vragen stelt. Jij hoeft die alleen maar te beantwoorden. Bij de eindmontage worden de verschillende fragmenten in een vloeiend lopend geheel gemonteerd.

Hoe belangrijk is het dat je de teksten uit je hoofd leert?

Totaal niet, sterker nog dat vinden we een afrader. Het script dat voor jou werkt bestaat doorgaans uit een beperkt aantal hoofdcomponenten waar steekwoorden aan verbonden zijn. Die mag je in een vrije woordkeuze reproduceren. Bijvoorbeeld antwoorden op de vragen: Wie ben ik? Wat heb ik in huis en waarom maak ik het verschil? Dit zijn drie blokken waar een verhaal bij hoort.

De essentie is natuurlijk vrij consistent maar dat betekent niet dat je tekst altijd hetzelfde is. Juist door daar mee te variëren maak je het geheel authentiek. Bij elevator pitch online ordt het je bovendien gemakkelijk gemaakt omdat Rob de vragen stelt. Jij hoeft die alleen maar te beantwoorden. Bij de eindmontage wordt het een vloeiend lopend geheel.

Wat heeft een pitchvideo voor effect op SEO?

Wie zijn filmpje in de eigen website incorporeert krijgt een groot cadeau van Google. Hun zoekmachines zijn doel op filmpjes en je wordt meteen flink beloond met een hogere ranking in hun zoekmachines als je het filmpje embed (insluit) in je website.

Verbazingwekkend groot is als je de film op hun eigen media zet: Google+ Een echte aanrader. De technische puntjes daarbij moet je wel even weten, maar die ontvang je als klant bij Elevator pitch online automatisch

Gaat solliciteren met video nu echt zo’n opmars maken?

Ja en dat is al begonnen. Steeds vaker komt het voor dat grote bedrijven (en straks ook de kleinere) van jou als sollicitant velrangen dat je een pitchfilm toevoegt aan je CV. De media geven aan dat dit vooral geldt voor de jongere generatie maar dat het gaandeweg uitbreidt.

In een overspannen arbeidsmarkt heb je talloze concurrenten. Het gaat er niet meer om of jij evenveel diploma’s of werkervaring hebt, recruiters kijken ook naar wie jij bent. Een videpitch laat dit heel goed zien en is daarom alleen al een geweldig selectiemiddel.

Ik vind het reuze-eng om voor zo'n camera te staan! Hoe kom ik daar over heen?

Voor veel mensen klopt dit. Als ze er al voor gaan blokkeert het. Dit zijn logische reacties omdat het brein signaleert dat er “gevaar” is. Het brein schiet dan in een soort overlevingsstand en dat laat weinig ruimte om relaxed je verhaal te doen. Op dit vlak zit je bij ELEVATOR PITCH ONLINE goed. Ik help je door die fase heen te komen. Ik help je met houvast aan een verhaal dat bij jou past en waar je achter staat. Jij moet je kunnen identificeren met de boodschap die je over het voetlicht brengt.

Daarnaast is het belangrijk dat je niet te veel in je hoofd zit. Het mag stromen en het verhaal mag er soepel en vloeiend uit komen. Door de voorbereiding en zorgvuldig toegepaste vraagtechniek tijdens de opname van mij gaat dit altijd lukken. Het eindresultaat zal altijd jouw verwachtingen overtreffen. De stukken waarin je niet op je best overkomt gaan we gewoon niet gebruiken. Bij de montage halen we de stukken er uit die het meest veelzeggend zijn en de boodschap die jij wilt overbrengen het beste tot hun recht komen.

Hoe maak ik een goed script?

Dit is een van de hulpmiddelen die structuur geeft aan je film. Er moet ene verhaallijn in komen die het doel dekt waar die voor bedoeld is. Elevator pitch online heeft templates waarmee jij je script kunt opbouwen. Er zijn een aantal bouwstenen die je stap voor stap invult. De bouwstenen die je gebruikt hangen af van je strategische doel.

Als jij als sollicitant je kansen op een specifieke baan wilt vergroten is dat een ander doel dan een zzp ‘er die attentiewaarde wilt genereren. Een script maken is geen alledaagse bezigheid voor de meesten, laat je dus goed adviseren.

Wat zijn de kritische succesfactoren voor een pitchvideo?

In het kort komt het er op neer dat een film bereikt waar die voor bedoeld is. Voorbereiding is het halve werk. Tot de criteria die essentieel zijn voor het slagen zijn: overtuigingskracht, puurheid, energie (enthousiasme) met expressie, duidelijkheid van de boodschap en geloofwaardigheid.

Reacties van klanten

Wat Rob heel sterk doet is dat hij doorprikt, hij is heel scherp, soms confronterend, maar dat heb je dan ook gewoon nodig op zo’n moment. Hij weet je heel goed te triggeren en je zelf scherp neer te zetten.
Wil Cansinius – interim manager en business consultant