Netwerk contacten opbouwen, dit zijn de regels

netwerken

Netwerken, we doen het allemaal. Of je nu een eigen praktijk hebt, actief bent in de zakenwereld of gewoon nieuwe mensen ontmoet tijdens seminars of lezingen. Het opbouwen van waardevolle zakelijke contacten kan een uitdaging zijn. Het vereist niet alleen inspanning, maar ook het vermogen om de juiste verwachtingen te hebben. In deze blog ga ik op de vraag hoe je effectief kunt netwerken en duurzame zakelijke relaties kunt opbouwen.

 

De Uitdaging van Zakelijke Relaties

 

Een zakelijke relatie is niet hetzelfde als een vriendschap. In vriendschappen ontwikkel je een band die langdurig kan zijn, soms zelfs levenslang. In de zakenwereld is het belangrijk om te begrijpen dat relaties anders zijn. Ze worden vaak verankerd in een digitaal contact, voornamelijk via LinkedIn. Maar dat betekent niet dat je zomaar kunt verwachten dat deze persoon over een jaar spontaan contact met je opneemt voor een informeel gesprek.

 

Ik ken iemand die moeite heeft met dit onderscheid. Hij raakt vaak echt gefrustreerd wanneer beloftes tijdens ontmoetingen niet worden nagekomen. Op mijn advies probeert hij soms het initiatief te nemen, maar ook dan blijft de bevestiging uit en worden eerder gemaakte beloftes niet waargemaakt. Uit frustratie verbreekt hij dan het contact. Het is begrijpelijk dat dit opluchting kan bieden, maar ik merk dat zijn verwachtingen te hooggespannen zijn. Hierdoor loopt hij het risico om constant gefrustreerd te raken en in een permanente stresssituatie te verkeren.

 

Hoe ga je hiermee om? Heb je ooit zo’n situatie meegemaakt waarin een prachtig contact tot stand kwam, inspanningen werden uitgewisseld, maar er uiteindelijk niets gebeurde? Zelfs niet nadat je zelf een herinnering stuurde?

 

Tips voor een Effectieve Mindset bij Netwerken

 

Bewaak de balans

Het is belangrijk om een balans te vinden tussen vriendschappelijke en persoonlijke contacten en de belangen van zakelijke relaties. Zorg ervoor dat je zakelijke relaties niet onnodig persoonlijk maakt, en vice versa.

 

Herken kansrijke ontmoetingen

Leer onderscheid te maken tussen ontmoetingen die daadwerkelijk kansrijk zijn en ontmoetingen die waarschijnlijk niet veel opleveren. Dit vereist het vermogen om signalen te herkennen en te begrijpen wanneer er sprake is van wederzijdse interesse en potentieel.

 

Neem de eerste vervolgactie

Laat niet alle verantwoordelijkheid voor het vervolg bij de ander liggen. Neem zelf het initiatief en neem de eerste stap in het vervolgtraject. Stuur bijvoorbeeld een follow-up e-mail of plan een vervolggesprek.

 

Maak de ontmoeting waardevol

Zorg ervoor dat je tijdens de ontmoeting waarde toevoegt. Wees attent, toon oprechte interesse en bied iets waardevols aan, zoals advies, informatie of een connectie met iemand anders.

 

Zorg voor een zorgvuldig gebalanceerde afspraak

Als een ontmoeting daadwerkelijk iets kan opleveren, plan dan zorgvuldig het vervolgtraject. Zorg voor een gebalanceerde afspraak waarin beide partijen hun doelen kunnen bereiken en waarin er ruimte is voor wederzijdse inspanning en betrokkenheid.

 

Ethische Regels in Zakelijk Netwerken

Blijf altijd ethisch handelen bij het opbouwen van zakelijke relaties. Respecteer de privacy en grenzen van anderen, wees transparant over je bedoelingen en vermijd manipulatie of misleiding. Het opbouwen van duurzame relaties vereist eerlijkheid en integriteit.

 

Zo investeer je effectief in je netwerk

Het onderhouden van zakelijke relaties is tijdrovend, maar het kan ook zeer waardevol zijn als je het op de juiste manier aanpakt. Hier zijn enkele aanvullende tips om efficiënt te investeren in je netwerk en in te schatten met wie je wel of geen sterke zakelijke relatie wilt opbouwen:

 

Stel prioriteiten

Geef prioriteit aan de mensen met wie je denkt dat je een sterke zakelijke band kunt opbouwen en van wie je verwacht dat ze waarde kunnen toevoegen aan jouw netwerk. Richt je op mensen die actief zijn in jouw vakgebied, die expertise hebben die relevant is voor jouw doelen en die een positieve invloed kunnen hebben op jouw professionele ontwikkeling.

 

Doe je onderzoek

Voordat je besluit tijd en energie te investeren in het onderhouden van een zakelijke relatie, doe je onderzoek naar de persoon. Kijk naar hun professionele achtergrond, hun prestaties, de projecten waaraan ze hebben gewerkt en hun online aanwezigheid. Dit helpt je een beter beeld te krijgen van hun waarde en relevantie voor jouw netwerk.

 

Houd het doelgericht

Stel jezelf de vraag: wat hoop ik te bereiken met deze zakelijke relatie? Heeft deze persoon de mogelijkheid om jou te helpen bij het bereiken van jouw doelen? Is er wederzijdse waardecreatie mogelijk? Blijf gefocust op wat je wilt bereiken en investeer je tijd en middelen dienovereenkomstig.

 

Vervolgafspraak

Een informele ontmoeting, zoals een kopje koffie, kan een geweldige manier zijn om iemand beter te leren kennen en te bepalen of er potentieel is voor een sterkere zakelijke relatie. Gebruik deze gelegenheid om openlijk te praten over jullie doelen, interesses en expertise. Let op hoe de interactie verloopt en of er wederzijdse chemie en interesse is.

 

Oprechte Interesse

Is de persoon met wie je een waardevol contact hebt gelegd interessant, toon dan oprechte interesse. Niet alleen op het moment van de ontmoeting maar ook daarna. Volg hun LinkedIn verhalen en doe af en toe mee aan discussies of geef een like. Luister aandachtig naar hun successen en prestaties. Feliciteer hen met mijlpalen en prestaties, en wees bereid om hen te ondersteunen wanneer ze hulp nodig hebben. Dit laat zien dat je betrokken bent en geeft je de mogelijkheid om een sterkere band op te bouwen.

 

Ga voor kwaliteit, niet kwantiteit

Het is belangrijk om te onthouden dat het niet gaat om het hebben van zoveel mogelijk zakelijke contacten, maar om het hebben van waardevolle en betekenisvolle relaties. Focus je dus op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Het kan nuttig zijn om een beperkt aantal relaties te onderhouden, zodat je meer tijd en aandacht kunt besteden aan elke individuele relatie.

 

Wees realistisch

Wees realistisch over wat je kunt verwachten van elke zakelijke relatie. Ontwikkel daar antennes voor met behoud van de geschreven en ongeschreven ethische regels. Begrijp dat niet elke connectie zal leiden tot directe zakelijke kansen of voordelen. Het opbouwen van een solide netwerk is een langetermijnproces dat geduld en consistentie vereist.

 

Uiteindelijk draait het om het vinden van de juiste balans tussen tijdinvestering en potentieel rendement. Door zorgvuldig te selecteren met wie je je tijd en energie investeert, kun je waardevolle zakelijke relaties opbouwen die zowel persoonlijke als professionele groei stimuleren. Wees selectief, wees doelgericht en wees altijd bereid om waarde toe te voegen aan anderen.

 

Tot slot

 

Effectief netwerken is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen en verfijnen. Het vereist de juiste mindset, het herkennen van kansrijke ontmoetingen en het nemen van initiatief. Balans tussen vriendschappelijke en zakelijke contacten is essentieel, en het is belangrijk om ethisch te handelen bij het opbouwen van relaties. Met een professionele mindset en de juiste aanpak kun je waardevolle zakelijke relaties opbouwen die zowel jou als anderen ten goede komen.

 

Dus, wees geduldig, geef waarde en onderhoud je relaties. Wie weet welke nieuwe kansen en mogelijkheden er voor je openen in de wereld van effectief netwerken!

Gerelateerde berichten

Fixed mindset versus growth mindset

Er zijn nog altijd mensen die het te spannend vinden om hun professioneel gemonteerde video online te zetten. Dit soort angsten kun je aangaan door het intellectueel te benaderen. Iemand met een growth mindset kan dat en begrijpt dat ook. Hij zal zijn eigen angsten mvoor zover die er zijn rationeel analyseren en zich afvragen hoe dit kan worden opgelost. Aan een growth mindset kan iedereen werken. Je traint als het ware je brein.

read more

Roem komt en gaat

Roem verwerven is een beladen begrip. In sommige sectoren is het een must en zijn mensen gretig om het te bereiken. In andere sectoren wordt het nagestreefd maar nooit bereikt. En zo zijn er nog talloze varianten van hoe mensen omgaan met roem. Regels om het te bereiken zijn er nauwelijks, maar wie er serieus mee bezig is maakt door het gebruik maken van de juiste middelen een goede kans.

read more