Leuk hoor Simon die “why” maar hoe doe je dat?

Why

Simon Sinek is een expert op het gebied van leiderschap en personal branding, en hij heeft een prachtige manier om het doel en nut van je “why” als ondernemer te verwoorden. Je “why” is het fundament van je personal brand en vormt de basis van alles wat je doet. Het geeft je richting, motivatie en inspiratie, en het maakt duidelijk waarom jouw producten of diensten zo waardevol zijn.

En nu de praktijk

Maar hoe zorg je er nu voor dat je jouw “why” kunt uiten en er voor durft uit te komen? Dit is een uitdaging waar veel mensen tegenaan lopen. Verlegenheid, bescheidenheid, angst voor afwijzing of spot, en gebrek aan zelfvertrouwen zijn veelvoorkomende redenen waarom mensen hun “why” niet goed kunnen uitdrukken. Toch is het belangrijk om hier wel aandacht aan te besteden, want het kan je als ondernemer veel voordeel opleveren, zowel commercieel als voor je persoonlijke groei.

Eerlijk duurt het langst

De eerste stap om je why helder te krijgen is om te reflecteren op jezelf. Wat maakt jou uniek als persoon en wat zijn jouw persoonlijke waarden en overtuigingen? Probeer jezelf af te vragen waarom je doet wat je doet en wat jouw drijfveren zijn. Hierbij is het belangrijk om eerlijk te zijn tegenover jezelf en niet te kijken naar wat anderen van je verwachten. Probeer te achterhalen wat jouw diepere motivatie is en wat je energie geeft. Denk na over wat je passie is en waarom je doet wat je doet. Wat is jouw missie? Wat is het probleem dat jij wilt oplossen of de behoefte die jij wilt vervullen? Waar geloof je in? Waar ben je gepassioneerd over? Als je deze vragen kunt beantwoorden, dan ben je al een heel eind op weg om jouw “why” te formuleren.

Welke impact maak jij?

Een andere manier om je “why” te ontdekken en te uiten, is door te kijken naar de impact die je wilt maken. Wat is het resultaat dat jij wilt bereiken met jouw producten of diensten? Hoe wil je bijdragen aan een betere wereld? Door te focussen op de impact die je wilt maken, kun je jouw “why” in een groter perspectief plaatsen en wordt het makkelijker om er voor uit te komen.

Resultaten uit het verleden

Nog weer een andere manier om je “why” te ontdekken is door terug te kijken naar je verleden. Welke gebeurtenissen hebben jou gevormd en welke lessen heb je hieruit geleerd? Probeer deze ervaringen te verbinden aan je huidige werk of onderneming en kijk hoe deze jouw “why” kunnen versterken.

Niet alleen voor het zakelijk belang

Volgens Simon Sinek is het uiten van je “why” niet alleen belangrijk voor je personal branding, maar ook voor je persoonlijke groei en ontwikkeling. Het helpt je om meer richting te geven aan je leven en om meer betekenis te geven aan wat je doet. Het kan je ook helpen om beter te communiceren met anderen en om meer verbinding te maken met je klanten en publiek.

Het levert veel op

Het uitspreken van je why kan inderdaad eng zijn, maar het kan ook heel bevrijdend zijn. Het kan er namelijk voor zorgen dat je meer richting en focus krijgt in je werk en dat je meer voldoening haalt uit wat je doet. Daarnaast kan het juist aantrekkelijk zijn voor potentiële klanten omdat zij op zoek zijn naar iemand met een unieke en authentieke visie.

Het houdt nooit op

Het is belangrijk om te beseffen dat het vinden van je why een continu proces is. Het kan zijn dat je why in de loop der tijd verandert of dat je deze steeds verder aanscherpt. Door hier bewust mee bezig te zijn en regelmatig te reflecteren kun je echter wel zorgen dat je altijd trouw blijft aan jezelf en aan wat jij belangrijk vindt.

Besef dus goed dat het uiten van je “why” een proces is dat tijd en oefening vereist. Het is niet iets dat je van de ene op de andere dag bereikt. Het is dus belangrijk om geduld te hebben en om jezelf de ruimte te geven om te groeien en te ontwikkelen.

Hulp kan geboden worden

Het kan zeker helpen om feedback te vragen aan anderen. Vraag mensen om eerlijk en constructief feedback te geven op jouw werk en kijk wat hieruit naar voren komt. Soms kan het zijn dat anderen dingen in jou zien waarvan je zelf niet bewust was, wat kan leiden tot nieuwe inzichten over jouw why. Zoek je iemand die je daarbij helpt dan ben je altijd welkom voor een kennismakingsgesprek per zoom. Personal branding is mijn vak en het helpen van mensen op een diep niveau van hun zijn is daarvan mijn meest favoriete deel. Alles begint bij het fundament: eerst weten wie je bent en wat je echt wilt bereiken. Daarna ga je die uitkomst vertalen naar een strategie en plan van aanpak. Pas dan, als je dat alles goed op een rijtje hebt staan, ga je over tot de executie. Bel me gerust als je in beweging wilt komen op dit vlak en je kan daar wel wat advies bij gebruiken.

Gerelateerde berichten

Roem komt en gaat

Roem verwerven is een beladen begrip. In sommige sectoren is het een must en zijn mensen gretig om het te bereiken. In andere sectoren wordt het nagestreefd maar nooit bereikt. En zo zijn er nog talloze varianten van hoe mensen omgaan met roem. Regels om het te bereiken zijn er nauwelijks, maar wie er serieus mee bezig is maakt door het gebruik maken van de juiste middelen een goede kans.

read more

Wat kunnen extraverten leren van introverten

Pitchen moeten we als freelancer allemaal wel eens een keer. Dan maakt het wel wat uit of je introvert extravert bent aangelegd. Je kunt wel raden welke van de twee met minder moeite op een podium gaan staan om die pitch af te leveren. Er is een verschil tussen introvert en extravert dat wisten we al, maar bij het pitchen wordt dat op extreme manier duidelijk. In mijn pitchtrainingen, zoals ‘Zet Je Pitch op Video’ heb ik rekening te houden met die verschillen en speel daar met mijn programma op in. Zo kunnen introverte mensen ook leren hoe ze een pitch effectief moeten afgeven en leren extraverte mensen waar hun valkuilen liggen.

read more