Bel voor meer informatie: 0622 994 804 info@elevatorpitchonline.nl

Ik geef regelmatig trainingen ondermeer voor Stichting de Broekriem. Leuk om te doen. Leerzaam voor de deelnemers en voor mij ook. Iedere keer als ik daar sta kan ik nieuwe technieken toetsen op de deelnemers. Publiek met hooggespannen verwachtingen, altijd supergemotiveerd. In deze trainingen leer je over je eigen drempels heen te stappen en je zelf van je beste kant te laten zien. Dat moment wordt op video opgenomen. Wie dat goed doet wordt beloond met een videopitch die impact heeft.

Impact maken met een videopitch

Mijn workshops gaan over videopitches. In een middag leer ik de kneepjes van een video pitch. Maar eigenlijk gaat het heel erg over de deelnemer zelf: wie die is, wat hij hoopt te vinden op de arbeidsmarkt en welk verhaal hij heeft om die droombaan te bereiken. Die videopitch die we gaan maken is een mooie aanvulling op de andere sollicitatietools.  In de eerste helft van de workshop wordt gewerkt aan de basis, zeg maar wat je minimaal moet kunnen overbrengen om je als kandidaat relevant te maken. Vervolgens gaan we werken aan impact, dat is de meer geavanceerde versie van de videopitch.

Wat zeggen recruiters over een videopitch?

Wanneer heeft een videopitch nu echt impact? Een simpel antwoord: Dat wordt bepaald door de recruiter of de inkoper die de film voor ogen krijgt en moet beoordelen. Ga er maar van uit dat dit mensen zijn die over het algemeen niet gauw van hun stoel vallen. Wat ik top-professional Wim van den Nobelen jaren geleden persoonlijk heb horen zeggen over videopitches is dat het ècht onderscheidend moet zijn. Als het niet veel verder reikt dan het oplezen van een CV of cliché-matige informatie verstrekt, vergeet het dan maar. Dan zou het zelfs averechts kunnen werken. Maar laten we eerlijk zijn, het maken van een videopitch doe je niet alleen voor mensen die met de werving en selectie van jouw droombaan te maken hebben, je doet het ook voor jezelf.

Hoe doe je dat dan, dat “impact” toevoegen aan een videopitch?

Een film krijgt impact als het opzien baart, door originaliteit, puurheid, kwetsbaarheid en overtuigingskracht. Als de hoofdpersoon zichzelf vanuit zijn ware aard laat zien. Met een mooie expressie. Met goed gekozen eerlijke woorden. Het is mooi als iemand het achterste van de tong laat zien. Mensen die zeggen waar het op staat, wat ze willen, wat ze kunnen en waarmee ze graag een verschil maken die scoren hoog met hun videopitch. Een persoonlijke missie, iets waarmee een persoon betekenis wil geven aan zijn bestaan. Jouw visie over hoe die baan waarnaar je solliciteert succesvol kan worden ingevuld en wat jij daaraan zou doen. Maak duidelijk met welke talenten jij denkt dat klaar te spelen. Beetje out of the box mag, graag zelfs. Die heeft impact.

Laat je niet ontmoedigen

Tijdens de middag gaat iedere deelnemer onderzoeken wat er te bereiken valt. Een goed “standaard” verhaal kan al heel prima zijn en je eigen verwachtingen overtreffen. Je laat daarmee aan jezelf zien waar je staat.  Omdat je tijdens de workshop heel erg jezelf tegenkomt voelt dat soms frustrerend. Bijvoorbeeld als je iets graag wilt maar niet goed weet hoe je dat moet zeggen. Maar ik kan je verzekeren: oefening baart kunst. Voorbereiding ook. Wat erg goed helpt is dat je de juiste woorden krijgt aangereikt, die zijn soms een opstapje naar iets wat jij over jezelf wilt uitdrukken. Daar mag je rekenen op mijn support, alles wat ik de afgelopen jaren hebben onderzocht op gebied van profileren deel ik graag met de deelnemers.

Afrekenen met belemmerende overtuigingen

Voor wie echt verder wilt gaan dan een standaard verhaal en serieus impact wil maken met een videopitch is er goed nieuws. Na “de basis” volgt voor wie wil de overtreffende trap.  Om die te bereiken moet je over drempels heen. De meeste mensen zijn immers opgegroeid met het idee dat ze “maar normaal” moeten doen. Geen fratsen. Al helemaal niet je hoofd boven het maaiveld uitsteken want daar komen ongelukken van. Als dit idee er ook bij jou is ingeslopen kan dat een hardnekkige belemmering opleveren. Ook daar gaan we aan werken.

Zelfvertrouwen kun je opwekken

Als je echt impact wilt hebben in je videopitch heb je zelfvertrouwen hard nodig. Gelukkig is dat er altijd, alleen bij sommige is het wat ver weggestopt. Daarom doe ik tijdens de workshop enkele leuke oefeningen om dat op te halen. Dat helpt als er impact moet worden toegevoegd aan de videopitch. Dat doen we in de tweede helft van de workshop. Iedereen krijgt een podiummoment en dan sta ik klaar met mijn apparatuur en begeleiding. Waar nodig stel ik van achter de camera vragen die jou helpen structuur en pit in je verhaal te brengen. En het mooie is dat je van alle kanten support krijgt van je medecursisten, die allemaal hetzelfde doel hebben en je aanmoedigen.

Er is altijd een “volgende keer”

Na de workshop ontvangt iedere deelnemer een gemonteerde film. Dat wil zeggen de mensen die het hebben aangedurfd om het podium op te stappen en van wie kwalitatief goed beeldmateriaal is vastgelegd. Als dat niet gelukt is weet de betreffende deelnemer in ieder geval waar hij of zij nog aan mag gaan werken. Er volgt altijd een volgende kans. En de mensen die echt hebben staan knallen? Voor die mensen is de beloning extra groot. Die gaan beschikken over een videopitch met impact waarmee ze de kansen op het scoren van hun droombaan gigantisch verhogen. Ga je meedoen volgende keer? Mocht een geplande workshop van De Broekriem al volgeboekt zijn meld je dan even persoonlijk bij mij dan hou ik je op de hoogte van de alternatieven. Wil je nog meer tips? lees dan ook deze blog.