Bel voor meer informatie: 0622 994 804 info@elevatorpitchonline.nl

Voel jij soms drempels om je zelf voor te stellen aan potentiële klanten? Vind je het soms ingewikkeld om op de juiste manier aan te haken op een kans die zich voordoet? Wil jij meer nieuwe klanten aan je bestand toevoegen en begrijp je dat jouw zichtbaarheid dan onmisbaar is? 

De meeste ondernemers besteden nogal wat tijd aan communicatie met hun (potentiële) klanten. Dat begint meer dan ooit op een  specialiteit te lijken. Nieuwe technieken, andere kanalen en tools dienen zich aan. Maar de ontvankelijkheid voor reclame- impulsen bij het grote publiek nemen gelijktijdig af. Hoe blijf je door de bomen het bos zien, of liever hoe bereik je je leads? Hoe zet je een wervende boodschap in elkaar die je doelpubliek raakt? En met welke tools bereik je ze het meest effectief? Ik durf te beweren dat een pitch video op dit punt vaak een van de meest doeltreffende is. 

De kneepjes van een Video pitch

In deze blog leg ik je enkele kneepjes uit van hoe je als ondernemer met dit instrument nieuwe klanten binnenhaalt. Je hoort en leest het steeds vaker: video is een krachtig medium waarmee je de aandacht van je potentiële klanten naar je toe trekt. Maar zo’n film in elkaar zetten vraagt wel de nodige aandacht. Hoe maak je in een korte klap duidelijk dat jij de juiste persoon bent? Hoe wek je nieuwsgierigheid en vertrouwen op? En met welke belofte spoor jij je bezoeker aan om een vervolgstap te maken? 

Begin vooraf altijd met het stellen van je doel; maak duidelijk wat je met je film wilt bereiken. Bijvoorbeeld: merkversterking, attentiewaarde vergroten, productintroducties krachtig neerzetten, meer aandacht trekken bij nieuwe klantgroepen. Je doel is leidend voor het script dat de leidraad wordt voor je film. Dat bouw je vervolgens op met het model van vijf punten die ik hierna uiteen zet:

1. Urgentie creëren

Eerst maak je contact met je potentiële klant. Toon respect voor zijn business, begin daarom altijd met het glas half vol. Met de dingen die het leven voor hem plezierig maken. Vervolgens laat je subtiel wat schaduwwolken op het toneel verschijnen. In die schaduwwolken zitten issues, lasten, problemen die het leven uitdagend maken. Maar precies die issues, die wolken die voor hem donker zijn, die zijn toevallig jouw specialiteit. Voordat je dat vertelt gooi je eerst nog wat zout in de wond door te vertellen dat de ellende nog groter wordt als er niet vakkundig wordt ingegrepen. Er moet dus wel degelijk iets gebeuren.  

2. De bite

Nu wordt het tijd dat jij relevant wordt. Jij hebt de oplossing en die leg je voor als bite. Doseer dit, niet meteen alles blootgeven. Subtiel doch in niet mis te verstane bewoordingen. Doe een aantrekkelijk voorstel waarmee jouw potentiële klant weer licht gaat zien.  Je kent zijn behoeften en dus weet je als geen ander waar hij gevoelig voor is. Zorg dat die bite er goed en lekker uit ziet en presenteer dit op een smakelijke manier.  

3. De introductie van Mr(s) Right

In deze fase zet jij jezelf meer op de voorgrond. Jij introduceert je als de specialist, als degene die hem of haar echt van dienst kan zijn. Wees oprecht in je houding. Spreek met zelfvertrouwen en druk je uit met een natuurlijke vanzelfsprekendheid. Ferm en resoluut maar wel in de juiste toonaard, afgestemd op je klant. Dit zorgt er voor dat zij je gaan zien als het licht in hun donkerste nachten. 

4. Tipje van de sluier

Vervolgens vertel je in maximaal drie punten wat jouw bijdrage aan de voorgenomen oplossing zou kunnen zijn. Zeg gerust wat jou daarin onderscheidt van al die andere vakgenoten die ook beweren over deze gave te beschikken. Natuurlijk zijn dat ook prima mensen, spreek altijd met (enig) respect over je concullega’s. Maar jij doet net een paar dingen anders. En dat anders maakt een verschil van dag en nacht. Zorg dat je precies de juiste tipjes van de sluier oplicht. Raak je klant. Precies goed gedoseerd. Korte statements in strakke bewoordingen doen het goed. Zet je de boodschap met lichaamstaal kracht bij.

5. Resultaten!

Vertel tot slot wat jouw aanbod gaat opleveren, wat zijn de voordelen? In heldere taal, op een manier die binnenkomt. Doe dat in heldere termen: een super concreet resultaat. Voorbeelden: meer omzet, meer klanten, betere naamsbekendheid, sterker merk, hogere klanttevredenheid, kortere doorlooptijden, minder complexiteit, kortere wachttijden, etc.  Vergeet in je video pitch nooit af te sluiten met een call to action. Dat is de oproep die leidt tot een gewenste vervolgactie.

Video pitches werken magisch

Deze vijf stappen zijn uiteraard een versimpelde versie van de werkelijkheid. Het punt is dat een videopitch ultrakort is en een eigen dynamiek kent om een boodschap over te brengen. De impact is van een andere soort dan een geschreven tekst. De kijker, jouw potentiële klant, moet op een andere manier geraakt en meegezogen worden.

Een videopitch is kort en pakkend, Een video pitch werkt engagerend. Hiermee trek je nieuwe geïnteresseerden naar je toe, die ook al worden ze misschien niet meteen je klant, wel bereid zijn jou te gaan volgen. Met een video pitch trek je belangstellenden je sales thunnel in. Als die eenmaal in jouw data lijst zitten kun je ze met vervolg acties gaan bewerken.  Dus zeker voor ondernemers die hun marketing on line op orde willen hebben is video een ijzersterk middel. Wil je weten hoe een winnend script er voor jouw merk of bedrijf uit kan zien? Ik vertel het je graag. Bel me en binnen 48 uur heb je een voorstel.