Bel voor meer informatie: 0622 994 804 info@elevatorpitchonline.nl

Voel jij soms drempels om je zelf voor te stellen aan potentiële klanten? Vind je het soms ingewikkeld  om op de juiste manier aan te haken? Ben jij iemand die wel snapt dat je je hoofd boven het maaiveld moet uitsteken om op te vallen, maar dat misschien nog niet overtuigend doet? Wil jij meer instroom van nieuwe klanten en begrijp je dat jouw zichtbaarheid dan onmisbaar is? Dan is deze blog voor jou waarschijnlijk interessant.

De meeste ondernemers besteden tegenwoordig nogal wat tijd aan communicatie met hun (potentiële) klanten.  Dat communiceren begint meer dan ooit op een  specialiteit te lijken.  Er ontstaan steeds meer nieuwe technieken, andere kanalen en tools terwijl de ontvankelijkheid voor reclame- impulsen bij het grote publiek juist afneemt. Hoe blijf je door de bomen het bos zien, hoe zet je een wervende boodschap in elkaar en  welke tools gaan voor jou het beste werken?

De kneepjes van een Video pitch

In deze blog leg ik je enkele belangrijke kneepjes uit van hoe je als ondernemer met een video pitch nieuwe klanten binnenhaalt. Je hoort en leest het steeds vaker: video is een krachtig medium waarmee je de aandacht van je potentiële klanten naar je toe trekt. Maar zo’n film maken is nog wel even een kunstje. Wat moet je wel en niet doen om je video pitch te laten slagen? Waarom is urgentie creëren belangrijk? hoe maak je met een interessant aanhaakpunt?  Hoe maak je in een korte klap duidelijk dat jij de juiste persoon bent? Hoe wek je nieuwsgierigheid op die smaakt naar meer? En welke belofte stel je in het vooruitzicht die er toe leidt dat de bezoeker met jou in zee gaat?

Begin hoe dan ook met het stellen van je doel, bijvoorbeeld: merkversterking, attentiewaarde vergroten, productintroducties kracht bijzetten, meer aandacht bij nieuwe klantgroepen vragen, een campagne ondersteunen, een offerte versterken. Je doel is leidend en daarna hou je rekening met de volgende vijf punten:

1. Urgentie creëren

Eerst maak je contact met je potentiële klant en dat doe je vooral door iets positiefs te zeggen over zijn business. Vervolgens laat je subtiel wat schaduwwolken op het toneel verschijnen. Deze vormen de contouren van het issue waar je klant mee worstelt. Accentueer de behoeften of het verlangen van je klant, wrijf het er op een realistische en herkenbare manier een beetje in. Schep daarmee urgentie en maak het drama op een passende manier compleet. Een goede film kenmerkt zich door contrast; in dit geval “probleem” versus “geweldige oplossing”. Zonder contrast wordt een film saai. Hoe groter het drama, hoe fijner straks de beleving van de door jou geboden oplossing.

2. De bite

Nu word het tijd dat jij je zelf relevant gaat maken.  Je hebt natuurlijk al nagedacht over iets dat je klant meteen aantrekkelijk zal vinden, zeg maar: de bite! Plat gezegd: de worst die je voorhoudt. Dat kan zijn een idee of een mogelijkheid waar de potentiële klant  meteen een interessant punt in herkent. Iets dat hem gretig maakt en waar hij graag meer van wil weten.  Je kent zijn behoeften en dus weet je als geen ander waar hij gevoelig voor is. Zorg dus voor een interessante bite.

3. De introductie van Mr(s) Right

In deze fase mag jij jezelf op de voorgrond zetten. Jij introduceert je als degene met de juiste oplossing, waar die bite die we zojuist noemden slechts een voorproefje van is. Jij wordt het licht in hun donkerste nachten. Vertel: hoe mooi hun wereld kan worden als gebruik wordt gemaakt van jouw aanbod. Als het goed is wordt jouw bite opgepakt en daarmee ben jij meteen een potentiële leverancier.

4. Tipje van de sluier

Vervolgens vertel je in maximaal drie punten wat jouw bijdrage aan zijn oplossing zou kunnen gaan worden, maak daarbij duidelijk wat er onderscheidend aan is. Zorg dat je precies de tipjes van de sluier oplicht die jouw doelgroep intrigeert. Niet overvoeren dus, precies goed gedoseerd. Korte statements in goed gekozen bewoordingen doen het goed. Met passende lichaamstaal kun je je boodschap extra versterken.

5. Resultaten!

Vertel tot slot wat jouw aanbod  gaat opleveren, in heldere taal, op een manier die meteen binnenkomt. Een super concreet resultaat, zoals: meer omzet, meer klanten, betere naamsbekendheid, sterker merk, meer klanttevredenheid, korte doorlooptijden, kortere wachttijden, etc. Wie hier passende beeldspraak aan kan toevoegen doet het helemaal goed. Vergeet in je video pitch nooit af te sluiten met een call to action. Dat is de oproep die leidt tot een gewenste vervolgactie.

Intellectueel eigendom

Dit alles mag voor sommigen misschien een beetje kort door de bocht klinken, maar het werkt echt en daar gaat het om. De vergissing die vooral veel ondernemende kenniswerkers begaan, is dat ze vast zitten in hun “intellectueel eigendom”. Ze communiceren vanuit hun persoonlijke bubbel, hun lab en dan zit je al snel in een tunnelvisie.  Mensen uit de eerste generatie ICT hebben een beetje deze reputatie, het viel als klant niet altijd mee om hen te begrijpen. Spreek daarom de taal van je klanten en houd daarbij in je achterhoofd dat die één ding echt belangrijk vinden, de verlossing van hun issues. En hoe jij dat allemaal doet, wat je in huis hebt en hoe slim je bent komt later wel. Meestal zijn ze op voorhand geneigd te geloven dat jij het allemaal prima kunt.

Video pitches werken magisch

Deze vijf stappen zijn een recept voor een succesvolle video pitch. Als je die video pitch door mij laat maken hoef je je over het maakproces geen zorgen te maken. In een interview tijdens de opname neem ik je stap voor stap door het traject heen. In de montage zet ik alles wat bruikbaar is op de goede plek. Wist je dat het werken aan een videopitch jouw merkbewustzijn gigantisch omhoog helpt? Hoeveel vliegen zijn dat in één klap?

Een video pitch is dus een perfect manier om direct meer bekendheid te geven aan je merk. Het levert meer offerte aanvragen en dus hogere conversie. Dat leidt weer tot meer klanten, meer omzet, zelfs tariefsverhogingen en meer marge. De videoboodschap die ik creëer zit zo in elkaar dat die door een breed doelpubliek aantrekkelijk gevonden wordt en leidt naar gewenste vervolgacties. Een video pitch is een mega call to action: sympathiek, aantrekkelijk, doeltreffend en overtuigend.

Wat ik wil bereiken is ondernemers helpen meer te verkopen, meer omzet te genereren, meer merkbekendheid te verwerven. En ja, video pitches zijn daarvoor the magic thing. En die magie deel ik graag met ondernemers die klaar zijn voor hun video pitch 😉 Bel me even als je wilt weten hoe dat voor jouw bedrijf zou kunnen werken.