Steeds meer ondernemers, instellingen en starters zoeken alternatieve wegen om een financiering te realiseren. Banken zijn niet meer vanzelfsprekend, terwijl crowfunding en fondsenwerving sterk terrein winnen. Het vinden van mensen en bronnen die bereid zijn te doneren voor jouw goede doelen vraagt echter wel de nodige overtuigingskracht. Wij ontvingen recent twee boeiende aanvragen om hun overtuigingskracht met beeldvorming te helpen. In deze blog lees je over onze aanpak en wat onze visie is op de kracht van video in crowdfunding campagnes.
Zangkoor Toonkunst
Eén van de opdrachtgevers was amateur zangkoor: Toonkunst Gouda. Het koor trekt werkelijk volle zalen met kwalitatief hoogwaardige uitvoeringen. Toch is de financiële opbrengst niet toereikend om de continuïteit en de ambities vol te houden, om dit te kunnen is er extra geld voor nodig. De giften van particulieren en instellingen zijn een must. De vraag is: hoe communiceer je deze behoefte op een manier die ook daadwerkelijk geld oplevert?
Soul Search Foundation
Diezelfde vraag geldt voor Trix Marinusse. Deze particulier wil een sterk gebaar maken naar jongeren tot 40 die na een herstel van kanker weer terug de maatschappij in gaan. Voor dit doel stichtte zij de Soul Search Foundation en organiseert ze treats in het buitenland. De doelgroep is over het algemeen niet financieel krachtig genoeg om de behandeling zelf te kunnen betalen. Trix startte in januari 2020 een campagne om mensen te vinden die haar financieel willen steunen.
Hoe traceer je sponsors?
Zowel het koor als de Soul Search Foundation hebben sympathisanten nodig om te kunnen bestaan. Dat zijn dus mensen of organisaties die het nut en de noodzaak zien van hun goede bedoelingen en bereid zijn tot een donatie. Je kunt vier categorieën onderscheiden:
Low hanging fruit
De eerste categorie is de gemakkelijkste: laaghangend fruit noem ik die. Dat zijn mensen die meteen willen meedoen, die komen wel want ze begrijpen het, ze zijn meteen betrokken en direct enthousiast. Zodra ze van het bestaan en de vraag horen gaan ze doneren. Deze groep is 1-3%. Van belang is dat van deze mensen goede profielen worden geschreven, zodat ze getraceerd kunnen worden voor de short list en daarna met de juiste boodschap direct getriggerd worden.
Potentieel geïnteresseerden
De tweede groep mensen (ca 50%) is veel groter, die willen in principe wel instappen , maar ze moeten eerst overtuigd worden met argumenten. Hard to get. Ze stellen eisen. Ze zijn selectief. Voor hun moet het solide zijn. Je moet daar dus harder voor werken dan die eerste groep. Ook van deze groep is het zeer verstandig een aantal persona’s te schrijven, zodat je juist met deze types rekening houdt met het schrijven van het filmscript.
Nep geïnteresseerden
De derde groep mensen (ca 30%)wekt uitsluitend de schijn dat ze betrokken zijn en zogenaamd geïnteresseerd maar in werkelijk gaan die nooit iets betalen. Ze hebben simpelweg niet de intentie of het zijn de zogenaamde eeuwige twijfelaars. Als je ze niet tijdig doorziet verspil je kostbare tijd. Dus bespaar jezelf de moeite, herken ze tijdig en vermijd ze liever. Verwacht van hun niet ze uit zichzelf naar een promotiefilm van het goede doel gaan kijken en als ze het al doen is het om quasi geïnteresseerd mee te kunnen praten.
Niet-geïnteresseerden
De laatste groep (ca 18%) is heel simpel: die zijn transparant en overduidelijk dat ze niets gaan betalen. Never nooit niet. Daar maken ze geen geheim van. Duidelijk dus dat je daar geen moeite voor doet. Overbodig te vermelden dat je hier met je film geen enkele verwachting moet koesteren.
Het gaat dus in campagnes vooral om die eerste twee groepen te bereiken. Daar zit de massa, het potentieel en daar moet je dus voor aan het werk. Dat vraagt goed uitgebalanceerde en effectieve communicatie.
Met film leg je klemtonen
Waarmee maken Toonkunst Gouda en de Soul Search Foundation een verschil in hun campagnes? Ik zal niet beweren hèt ultieme verschil, maar vast staat dat een video van groot belang is voor:
- het bereiken van attentiewaarde
- het kweken van goodwill en betrokkenheid
- het uitleggen van de genoemde geldbehoefte
- het overtuigen dat het geld goed besteed wordt en dat de bron bonafide is
- het uitleggen wat de donateur terugkrijgt.
Met het medium film kun je in het script sterk aansturen op dit soort factoren. Beeldtaal maakt de essentiële boodschap visueel en laat het doorvoelen.
Triggerpoints in de film
Met het koor bijvoorbeeld kun je in de film laten zien dat deze mensen met hart en ziel betrokken zijn, dat ze kwaliteit leveren en dat ze maatschappelijk goed doen. Ik heb er voor gekozen om in de crowdfunding film hun werk te laten zien en te horen, terwijl een krachtige voice het goede verhaal vertelt. Ook de duur is van belang, zo kort mogelijk is het advies; het filmpje blijft ruim onder de 2 minuten.
Met de Soul Search Foundation wordt de maatschappelijke noodzaak duidelijk met daarbij haar goed doordachte oplossing. Het aangrijpende persoonlijke verhaal van de initiatiefneemster is de rode draad in de film. Daarnaast wordt ook de professionaliteit van de aanpak sterk benadrukt. Ook sterk is het dat het belang van haar initiatief erkend wordt door de medische wereld.
Emotio versus ratio zijn beide vertegenwoordigd in de film
De potentiële donateurs moeten zich aangesproken en betrokken voelen, maar moeten ook begrijpen waarom ze hun geld beschikbaar zouden stellen. Dus niet alleen het hart maar ook het denkende hoofd moet bediend worden. De ratio en emotio heb ik in beide films ondergebracht in een balans van 50/50. Die keuze in aandacht verdeling is een belangrijk afweegpunt. Donateurs zijn mensen die niet alleen emotioneel of sociaal geëngageerd zijn, ze moeten ook met hun verstand kunnen beredeneren dat hun geld goed besteed wordt.
Film heeft qua beïnvloeding een sterke impact
Dit soort beïnvloeding kan alleen met film, dat red je niet met teksten en fotografie alleen. Wat dat betreft ligt er nog een wereld open voor mensen die met video hun campagnes willen versterken. Het creatieve proces dat daaraan vooraf gaat, de strategiebepaling, visie en conceptontwikkeling is meer dan de helft van het werk.
kijk hier naar de film van de soulsearchfoundation
kijk hier naar de film van Toonkunst Gouda