Bel voor meer informatie: 0622 994 804 info@elevatorpitchonline.nl

De afgelopen 8 jaar heb ik regelmatig trainingen mogen geven in videopitchen. Een van de vaste podia waar ik regelmatig te vinden ben is die van Stichting De Broekriem. Superleuk om dit te doen. Al moet ik wel toegeven dat het een uitdaging blijft om in één dagdeel 12 mensen cameraklaar te krijgen en ze ook nog een vlammend betoog te laten geven. Maar uitdagingen horen erbij. Die stimuleren me bovendien te blijven zoeken naar nieuwe trainingsmethoden voor nog betere resultaten. Want eerlijk is eerlijk, ik word zelf ook erg blij van geslaagde pitchvideo’s van mijn deelnemers.

Voorbereiding

Een van de punten die bij evaluaties van de workshop regelmatig voorbij kwam is voorbereiding. Een aantal mensen gaf aan om graag vooraf al te willen oefenen. Dat is dan ook precies de reden waarom ik deze blog en tutorial heb gemaakt. Dus: ga jij binnenkort een van mijn workshops volgen dan is het goed om je met deze tips voor te bereiden.

Fysiek

Je snapt ongetwijfeld dat een goede nachtrust voorafgaand aan je deelname in je voordeel werkt. Wat kleding betreft adviseer ik je iets aan te trekken wat je ook zou dragen tijdens een selectiegesprek. Contrast en kleurrijkheid doen het goed op film. Je houding: wees jezelf en blijf authentiek. De pitch zelf doe je ontspannen en geconcentreerd. Houd er overigens rekening mee dat je zonder spiekbriefje of  autocue pitcht. Let tijdens het pitchen op je ademhaling (buik) en sta als een rots in de branding. Maak visueel contact met je kijker dus kijk recht in de camera. Daarmee schep je verbinding. 

Inhoud

In de tutorial die ik heb bijgevoegd vertel ik enkele tips over de opbouw van de film. Er zijn 5 stappen die ik je aanbeveel; simpel maar krachtig waarmee je antwoord geeft op de volgende vragen:

  1. wie ben ik?
  2. wat wil ik?
  3. wat kan ik goed?
  4. welke baan past daarbij?
  5. wat ga ik die nieuwe werkgever straks brengen?

Kies jij zelf liever voor een eigen lijn die afwijkt? Prima. Pitchscenario’s zijn oneindig in aantal. 

Energie

Het mooie van het werken met een pitchvideo is dat je drie dimensies extra tot je beschikking hebt: beeld, gevoel en geluid. Daar kun jij dus mooi op sturen. Je stemming is zichtbaar en voelbaar. Je stem, klankkleur, spreeksnelheid, volume, woordkeuze, de vloeiendheid van je verhaal, hoe je kijkt….het zijn allemaal aspecten waarmee jij naar de kijker communiceert wie je bent en hoe graag jij die baan of opdracht wilt. Je energie-level meten ze af aan je verschijning; hoe enthousiaster je overkomt hoe meer impact je film krijgt. En impact…daar draait alles om. Onthoud vooral dat de kijker jou moet (willen) zien als zijn of haar nieuwe gedroomde collega!

Verhaallijn

Een pitch heeft een kop, een staart en een middenstuk. Je pitch is je filmscript en bestaat uit circa 140 woorden, dat is omgerekend één minuut spreektijd. Die pitch kun je thuis al schrijven en oefenen. Hardop sprekend, voor de spiegel in je badkamer, op straat of in het park als je je hond uitlaat. De opening van je pitch is een belangrijk moment, dat zijn de eerste 15 seconden. Zorg dat je kijker aan zijn stoel zit vastgenageld zodra hij jou op zijn scherm ziet vlammen. Vindt hij je opening goed? Dan is er automatisch vertrouwen dat het de moeite loont om je film helemaal uit te kijken.

Gangmakertje

Voel je dat je moeite hebt om op gang te komen of om iets boeiends over jezelf te vertellen? Denk dan eens aan je laatste succes, iets waar je een pluim, een bonus of misschien wel een award voor kreeg. Wat moest je doen om die te verdienen? Kom weer helemaal terug in de stemming van toen, rakel het op en vertel wat jij in huis hebt om dat soort prestaties bij je volgende werkgever te herhalen of zelfs te overtreffen.

 

 

De opening

Er gaat niets boven een pakkende opening. Graag een beetje verrassend. Dat doe je door bijvoorbeeld meteen een rekwisiet voor de camera te houden. Dat kan zijn een boek, een instrument of een specifiek voorwerp dat typerend is voor jouw werk of misschien zelfs het geheime wapen was voor jouw eerdere successen. Je voelt het al: dit vraagt creativiteit en een beetje lef, maar wie dit aandurft wordt beloond met warme aandacht en bewondering. Die rekwisiet is behalve een eyecatcher en attentietrekker ook je perfecte brug naar het middenstuk, waar je inhoudelijke verhaal aan bod komt.

Het middenstuk

In het middenstuk gebruik je drie bullet points. Je start met je introductie, vertel bijvoorbeeld wat je bezighoudt, hoe je in je vak gerold bent, wat je loopbaanwens is en waarom dat zo is. Beschrijf die ideale baan. Bij de tweede bullet van het middenstuk benoem je de argumenten waarom jij je kwalificeert voor die baan. Verwijs naar je competenties, verworven wapenfeiten, awards, schouderklopjes, recommendations, beoordelingen etc. Bullet 3: Sluit af met twee unique selling points en vertel wat die gaan opleveren voor je nieuwe werkgever. Daarmee rond je het middenstuk van ongeveer 40 seconden af.

Het slot (Call to Action)

Je punt is nu gemaakt en het plaatje is geschetst. Als het goed is heb je jouw kijker gretig gemaakt; je staat met stip op de favorietenlijst. Benut dit momentum en zorg dat jouw gedroomde werkgever zich aangesproken voelt. Benoem je gewenste (loop)baan, rol, project of wat je ook wilt. Maak nog even een statement over je klantbelofte, bijvoorbeeld welke voordelen jij daar gaat brengen. Rond vervolgens af met je bereikbaarheidsgegevens: articuleer je naam en verwijs naar jouw LinkedIn profiel. Zorg er dan wel voor dat je LinkedIn profiel er picobello bij staat en dat die geen spanning oplevert met je videopitch. Tip: LinkedIn moet je zien als het 8 uur journaal, gebruik de tone of voice en de taalkeuze zoals de nieuwslezer dat ook ongeveer zou doen; je videopitch mag losser en expressiever.

Storytelling

Dit is voor de gevorderden: de structuur van je verhaallijn mag met alles wat tot dusver is behandeld duidelijk zijn, maar er is meer te halen. Je kunt extra power toevoegen aan je videopitch met behulp van storytelling. Daarmee laat je de boodschap nagalmen in het hoofd van de ontvanger en word je niet snel vergeten. Storytelling werkt zo goed omdat de rechter hersenhelft geactiveerd wordt (beelden, fantasie, gevoel, kleurrijkheid). Iedereen heeft een story. In al die wapenfeiten en prestaties die jouw CV vermeldt zitten verhalen. Successen komen met vallen en opstaan. En juist de dramamomenten in je loopbaan, de teleurstellingen, de bloed-zweet-en-tranen-episodes doen het goed voor jouw storytelling. De kunst is om dit overtuigend, uit je hart en dus welgemeend naar een climax toe brengen. Vanuit dit hoogtepunt vertel je uiteraard hoe ongelofelijk sterk jij uit de ‘strijd’ gekomen bent.

Jouw identiteit

Het minste wat je nieuwe werkgever van je verwacht is dat je jezelf kunt introduceren. Zelfkennis is dus een behoorlijke vereiste. Daarom sta ik even stil bij het begrip ‘identiteit’. Dat is een verlengstuk van je persoonlijkheid en je persoonlijkheid is een combinatie van karakter (omgevingsfactoren) en temperament (genetisch). Met allerlei testen kun je meer te weten te komen over je persoonlijkheid. Zelf werk ik graag met drijfverentesten en archetypen. Vind je het interessant om daar vooraf meer over te weten? Connect mij dan op LinkedIn en vraag op dat platform via een Inmail bericht een testformulier aan. Tijdens de workshop leg ik je persoonlijk uit wat die drijfveren en archetypes over jou zeggen en hoe die ingezet worden in je pitchvideo.

Loopbaanzelfsturing

Je denkt misschien ‘ik zit nu between two jobs’ en straks als ik die baan scoor dan ben ik er weer vanaf. Sorry, maar daarmee sla je de plank echt mis. Je doet je zelf dan tekort. Je zult onophoudelijk aan de weg moeten blijven timmeren. Loopbaanzelfsturing heet dat en dat vraagt stuurmanskunsten. De basis daarvoor is zelfkennis, weten wat je waard bent en hoe je jouw competenties in het juiste vaarwater krijgt. Last but not least moet je ook nog weten hoe je jezelf moet profileren. Regelmatig blijven oefenen met pitchvideo is daarom een stevige aanrader.

Een gemonteerde pitchvideo

Na de workshop ontvang je op aanvraag een gemonteerde pitchvideo van ongeveer een minuut. Dat verzenden gebeurt via een url die aan mijn Youtube kanaal gekoppeld is. Heb je liever het bestandje zodat je het zelf kunt uploaden op je LinkedIn profiel dan kan dat ook. Ben je tevreden met je film en wil je die publiceren? Laat het me weten dan zorg ik desgewenst dat jouw film ook in mijn netwerk onder de aandacht wordt gebracht.  Wil je achteraf de leerpunten uit de gemonteerde pitchvideo nabespreken? Ook dat kan, je kunt bij mij een consult aanvragen en krijg je te horen wat er goed ging en wat er volgende keer wellicht nog beter kan.  

De sfeer tijdens de workshop

De workshop leert je in een hogedrukpan methode de kneepje van het profileren. Je wordt tijdens de workshop uitgedaagd om de lastige vragen die een recruiter ook kan stellen te beantwoorden. Zeker word je ook aangemoedigd om met je belemmerende overtuigingen af te rekenen en scherp te formuleren wat jij te bieden hebt. Je leert duidelijk te maken dat focus op een gewenste baan essentieel is. Je leert ook hoe je feedback moet geven en hoe je hulpvragen stelt. De sfeer in de workshop is super veilig. Iedereen kan helemaal zichzelf zijn en dus de beste versie van zichzelf laten zien. Ik beloof je dat je deze workshop jou een ongelofelijk goede aanzet geeft om je professioneel te profileren.
Veel succes met de voorbereiding en ik zie je graag in de workshop.