Het VERSCHIL tussen Introvert en Extravert bij een pitchtraining

In mijn jarenlange ervaring als pitchtrainer heb ik een duidelijk onderscheid opgemerkt tussen introverte en extraverte deelnemers. En laten we meteen iets rechtzetten: het gaat hier niet om wie beter is dan wie, maar eerder om hoe ze zich voelen tijdens het pitchen, hoe ze dit uitvoeren en uiteraard hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Laten we eens kijken naar dat verschil.

Het lijkt als je introverte mensen ziet presenteren vaak of ze zichzelf over een drempel tillen alsof ze uit een diepe put moeten klimmen en met hun kin op de rand hun stem te laten horen. Niet te ver boven de rand want ze willen snel weer naar beneden duiken. Het lijkt een helse opgave. Terwijl extraverte  een tegenovergesteld beeld laten zien, mensen die met het grootste gemak voor een publiek staan en er zelfs van genieten.

Dit is in simpele taal de essentie van het verschil tussen introverte en extraverte personen wanneer ze een pitch moeten geven, vooral voor een camera.

Introverte mensen hebben vaak meer moeite met het naar voren treden en zichzelf presenteren. Ze moeten diep graven in zichzelf omdat ze van nature meer naar binnen gericht zijn. Het voelt als een enorme stap buiten hun comfortzone. Het kost hen veel energie om hun gedachten en ideeën naar buiten te brengen.

Aan de andere kant gedijen extraverten vaak in situaties waarin ze zich kunnen uiten. Ze krijgen energie van interacties met anderen en voelen zich comfortabel in de schijnwerpers.

Dit is waarom:

  • Introverte mensen putten energie uit alleen zijn, terwijl extraverte mensen juist energie krijgen van interacties met anderen.
  • Introverte mensen voelen zich comfortabeler in kleinere, intiemere settings, terwijl extraverte mensen gedijen in grotere groepen.
  • Introverte mensen zijn vaak meer vatbaar voor sociale angst, wat hun vermogen om in het openbaar te spreken kan belemmeren.

Maar laten we niet generaliseren. Er is veel variatie binnen zowel de introverte als extraverte bevolking.

Als pitchtrainer zijn er verschillende strategieën die ik hanteer om introverte mensen te helpen:

  1. Ik creëer een veilige omgeving waarin ze zich comfortabel voelen om zichzelf te uiten.
  2. Ik geef ze voldoende voorbereidingstijd zodat ze zelfverzekerder zijn wanneer ze voor de camera staan.
  3. Ik organiseer oefensessies in kleine groepen zodat ze zich op hun gemak voelen.
  4. Ik help ze zich te richten op hun sterke punten en unieke kwaliteiten.
  5. Ik deel technieken voor zelfvertrouwen zoals ademhalingsoefeningen en visualisatietechnieken.
  6. Ik benadruk het belang van pauzes en ademhaling tijdens het pitchen.
  7. Ik geef constructieve feedback en moedig ze aan om te blijven groeien.

Met deze aanpak vergroot ik het comfortniveau van introverte mensen en help ik ze effectiever te worden in het geven van pitches voor een draaiende camera.

De workshop Zet je pitch op Video geef ik maandelijks. Op 29 januari ’24 had ik de eer om dat te mogen doen voor 4 docenten in biodanza. Het werd een maatwerk training en als je iets van de stemming wilt proeven kijk dan even naar dit filmpje.  Laat me weten als je interesse hebt of er meer van wilt weten. Kijk even naar dit filmpje waarin ik de sessie op 7 december 2023 aankondig.  In deze workshop leren ook introverten professionals en ondernemers hoe ze zich ten beste moeten geven met hun pitch.

Gerelateerde berichten

Een PitchVideo dat werkt zo

De pitchvideo is in. Dat is geen nieuws meer anno 2024 maar het blijft wel een uitdaging voor vele om er een te maken. Gelukkig kun je daar hulp voor krijgen in tal van workshops. Zowel bij het vervaardigen van de juiste tekst, een tekst die liefst ook strategisch is ingericht en doel schiet. En ook bij het brengen van je pitch en dat vraagt het beheersen van enkele retorische vaardigheden. Het is allemaal te leren en wie dat goed onder de knie krijgt bouwt al snel een voorsprong op als er gepitcht moet worden op een podium.

Lees meer

Supermethode voor lastige besluitvorming

Als personal brand kan een mix van verplichtende uitdagingen die ook nog eens in eenzelfde tijdsbestek uitgevoerd moeten worden weleens te uitdagend lijken. Ze kunnen je stevige hoofdbrekens bezorgen. Je moet het één doen zonder het ander te laten. Hoe los je dat op zonder al te veel concessies? Anthony Robbins heeft daar een methode voor en daar lees je in deze blog de highlights van.

Lees meer

Netwerk contacten opbouwen, dit zijn de regels

Netwerken is een kwestie van het opbouwen en onderhouden van zakelijke relaties. Maar hoe prioriteer je waardevolle contacten? Is onderzoek naar hun relevantie en prestaties noodzakelijk? Hoe belangrijk is het focus houden op je doelen? Wanneer ga je een vervolgafspraak aan? Waarom is oprechte interesse in hun successen echt belangrijk? Waarom is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit? En waarom is realisme een belangrijke aanrader als het gaat om verwachtingen. De wetmatigheden die schuilen achter de antwoorden op deze vragen moet je minimaal beheersen om effectief te netwerken.

Lees meer