Wat kunnen extraverten leren van introverten

Zelf scoor ik in psychologische testen een krappe 6+ op extravert. Redelijk in de middenmoot dus. Hoewel ik het vaak heerlijk vind om me terug te trekken en me als kluizenaar te gedragen, geniet ik er ook van als ik op een podium sta en met een publiek aan de slag mag.

Introverten in kennisintensieve beroepen

In mijn eigen workshops kom ik relatief veel introverte deelnemers tegen. Veelal freelancers met een kennisintensief vak, zoals coaches, docenten, en adviseurs. Mensen die doorgaans liever op de achtergrond bezig zijn dan in de openbare belangstelling acte de présence geven.

Petje af voor de introverten

En ik moet zeggen, voor de gemiddelde introvert neem ik mijn petje af wat betreft de houding die ze innemen. Ze hebben zoiets van: ik snap dat klanten niet zomaar naar me toekomen, dus ik moet iets doen om zichtbaar te zijn. Laat ik dat dan maar gedegen en goed doen.

Dat is de houding die ik herken bij veel van mijn introverte deelnemers aan workshops, zoals

Dat is de houding die ik herken bij veel van mijn introverte deelnemers aan workshops, zoals ‘Zet je pitch op video’

 

Over een drempel heen

De eerste indruk die weleens ontstaat als je introverte mensen ziet presenteren is dat het lijkt alsof ze zichzelf over een drempel heen moeten tillen. Alsof ze uit een diepe put klimmen en met hun kin op de rand hun stem te laten horen. Niet te ver boven de rand want ze willen snel weer terug naar beneden kunnen. Extraverten laten juist een tegenovergesteld beeld zien; ze staan bekend als mensen die met het grootste gemak voor een publiek hun verhaal houden en daar energie van krijgen.

Extraverten kunnen wat van ze leren

Maar laten we nu eens kijken wat die extraverte mensen zouden kunnen leren van de introverten, want die doen op hun beurt een heleboel dingen erg goed. Het FD heeft daar in 2015 een artikel over geschreven aan de hand van de verhalen van enkele ondernemers en professionals die bekend staan als introvert. Interesse in dit artikel? Download het hier

 

Luisteren en empathie

Introverte mensen zijn vaak betere luisteraars en tonen meer empathie tijdens interacties. Dit stelt hen in staat om de behoeften en verwachtingen van hun publiek beter te begrijpen, wat cruciaal is bij het afstemmen van een pitch op de doelgroep.

 

Diepte in boodschap

Introverte individuen zijn vaak bedreven in het grondig uitwerken van ideeën en het presenteren van een diepgaande analyse. Extraverten hebben er vaak nogal eens een handje van om snel te spreken en wat oppervlakkiger te blijven. Introverte mensen voegen waarde toe door complexe concepten helder en gestructureerd over te brengen.

 

Voorbereiding en reflectie

Introverten hebben de neiging om meer tijd te besteden aan voorbereiding en zelfreflectie voordat ze voor een publiek spreken. Dit kan resulteren in een meer doordachte en goed doordachte presentatie, wat de impact ervan kan vergroten.

 

Authenticiteit

Introverte mensen stralen wat sneller een beeld van authenticiteit uit doordat ze minder geneigd zijn tot uitvergroten van hun ego. Het publiek kan dat doorgaans waarderen, met als gevolg dat ook het vertrouwen groter wordt. Ze zien dat de spreker oprecht is.

Kracht van observatie

Introverte mensen zijn vaak bedreven in het observeren van hun omgeving en het oppikken van subtiele signalen. Daardoor kunnen ze beter in spelen op de reacties van hun publiek tijdens een presentatie en indien nodig hun benadering aan te passen.

 

Creativiteit en originaliteit

Introverte personen hebben vaak een rijke innerlijke wereld waaruit ze unieke en originele ideeën kunnen genereren. Hiermee kunnen ze creatieve presentatie- en pitchtechnieken tot stand brengen waarmee ze hun publiek aanspreken en boeien.

 

Introspectie voor groei

Introverten zijn vaak meer geneigd tot introspectie en zelfevaluatie na een presentatie. Daardoor kennen ze hun sterke punten en weten die te benutten. Natuurlijk zijn ze ook scherp op gebieden waarop ze zich kunnen verbeteren. Dat helpt  dan weer bij hun groei en ontwikkeling als spreker.

 

Rustige zelfverzekerdheid

Extraverten mogen dan vaak uitblinken in het expliciet tonen van zelfvertrouwen, de introverten stralen vaak een rustige zelfverzekerdheid uit. Niet zelden leidt dit tot een diepgaande indruk op het publiek en weten ze daarmee te overtuigen op geloofwaardigheid en autoriteit.

In mijn workshop hanteer ik verschillende aanvliegroutes om introverte deelnemers te helpen om hun pitch op de best mogelijke manier vast te leggen:

  1. Ik creëer een veilige omgeving waarin ze zich comfortabel voelen om zichzelf te uiten.
  2. Ik geef ze voldoende voorbereidingstijd zodat ze zelfverzekerder zijn wanneer ze voor de camera staan.
  3. Ik organiseer oefensessies in kleine groepen zodat ze zich op hun gemak voelen.
  4. Ik help ze zich te richten op hun sterke punten en unieke kwaliteiten.
  5. Ik deel technieken voor zelfvertrouwen zoals ademhalingsoefeningen en visualisatietechnieken.
  6. Ik benadruk het belang van pauzes en ademhaling tijdens het pitchen.
  7. Ik geef constructieve feedback en laat ze die feedback ook van andere deelnemers ontvangen.

Deze aanpak biedt comfort en stimuleert ze in hun pitch tot overtuigende statements te komen. En niet alleen verbaal, ook hun lichaamstaal komt in de juiste energie waardoor het lekker binnenkomt.

De workshop Zet je pitch op Video geef ik maandelijks. Op 29 januari ’24 had ik de eer om dat te mogen doen voor 4 docenten in biodanza. Het werd een maatwerk training en als je iets van de stemming wilt proeven kijk dan even naar dit filmpje.  Laat me weten als je interesse hebt of er meer van wilt weten. Misschien wil je ook kijken naar dit filmpje waarin ik de sessie van 7 december 2023 aankondig.  In deze workshop leren ook introverten professionals en ondernemers hoe ze nog meer uit hun pitch kunnen halen.

 

 

Gerelateerde berichten

Hoe geef je een presentatie die blijft hangen?

Presentaties geven. Iedereen krijgt er wel een keer mee te maken. Die van mij vond plaats op de middelbare school en ik weet nog hoe leuk ik het vond om te doen. Later bleek ik een uitzondering. De meeste kinderen, later volwassenen vinden het helemaal niets. Ze sterven duizend doden als ze op het podium staan. Vreselijk jammer is dat want het kan zo mooi zijn, zo bijzonder, zo rijk. Voor iedereen die denkt dat die nog wat kan leren als het aankomt op pitchen, lezingen geven en betogen houden voor een publiek of camera is deze blog uiterst praktisch. Lees hierin over de gouden tips.

read more

Ben jij klaar voor dat video podium?

Voorbereiding is het halve werk. En dat begint vooral met het mentale deel als het gaat om het maken van een videopitch. Als je daar aan toe bent lees je in deze blog een aantal aandachtspuntjes waar je veel aan kunt hebben.

read more

Ownership: De kracht van eigenaarschap in leiderschap en de impact op je pitch

Ownership is zo’n woord wat je veel tegenkomt in leiderschaps visies. Je kunt het ook tonen in je pitch. Of eigenlijk, ownership zit zo diep in iemand dat het nauwelijks gekunsteld kan, als het er is helpt dat je pitch enorm in geloofwaardigheid omdat mensen voelen dat jij volledig gecommitteerd bent. En dan raak je je publiek. In deze blog vind je enkele tips over hoe je dit kunt benutten.

read more