Bel voor meer informatie: 0622 994 804 info@elevatorpitchonline.nl

We leven in een tijd van massacommunicatie. We worden overspoeld met media kanalen en media impulsen. Hoe zorg je er nu voor dat je jezelf kunt profileren. Ik bedoel hiermee: jezelf zichtbaar maken op een manier die jouw doel treft. Als je zzp’er bent is dat vooral nieuwe klanten vinden. En als je een boventallige werknemer bent dan wil je dat recruiters jou benaderen voor een nieuwe baan. Om maar twee voorbeelden te noemen waarbij het profileren op de juiste manier echt een verschil kan maken. Profileren is een kunst. Maar je kunt het leren.

Wat komt er bij kijken?

Er zijn een aantal componenten die bijdragen aan een sterke profilering en er zijn er ook die juist afzwakken. Met deze blog wil ik in een notendop aangeven wat er komt kijken bij profilering. De succescriteria op een rijtje:

Een profiel als basis

In de eerste plaats moet je natuurlijk een profiel hebben. Dat is je uithangbord. Een uithangbord heeft een bron en een boodschap. De bron ben jij, jouw identiteit of het deel wat je daarvan publiek wilt maken en er is een commerciële boodschap waarmee je attentie wil. Maak dat uithangbord geschikt voor de doelgroep die je met je boodschap wil benaderen. Een LinkedIn resumé, een bio, een missie zijn voorbeelden van componenten die als basis niet mogen ontbreken in je profiel. Met een pitch ga je meer sturen richting een call to action, ofwel beïnvloeding richting gewenst gedrag.

Ambitie versus lef

Ambitie is belangrijk omdat daarmee jouw gedrevenheid om jezelf zichtbaar te maken wordt aangestuurd. Als je angst om jezelf naar buiten te brengen groter is dan je ambities dan zul je inboeten aan attentiewaarde. Logisch hé. Wat ik in mijn praktijk meemaak is dat in 80% van de gevallen bij de doorsnee professionele bevolking de angst het wint van de ambitie. Wat denk je dat dit voor effect heeft op iemands profilering? Bescheidenheid is in dit geval een slechte raadgever. Maar het lijkt er veel op dat deze eigenschap in ons collectief geweten verankerd zit. Een goede coach weet hier gelukkig raad mee.

Representatievaardigheid

Vervolgens komen we op uitdrukkingsvaardigheid, ofwel het vermogen om jezelf goed uit te drukken richting je doelgroep. Daarmee doelen we zowel op verbale als non verbale aspecten. Juist lichaamstaal is erg belangrijk. Zelfs on line als je met video werkt.  Wanneer de verbale boodschap niet strookt met de lichaamstaal verliest de profilering aan kracht. Dan wordt het een soort half zacht ballonnetje, dat niet meer in staat is te stuiteren maar wel door de wind wordt meegenomen naar een afgelegen hoekje. Iemand waar ik veel van opgestoken heb als het aankomt op lichaamstaal is Vanessa van Edwards.  En als het de fysieke spraakkunst betreft is Coen Winkelman mijn inspirerende voorbeeld.

Storytelling

De kunst om jouw verkoopboodschap te verpakken in een aansprekelijk verhaal. Het maken van een krachtige en tot de verbeelding sprekende elevator pitch is een goede start. En storytelling daarbij geeft nog meer power. Story telling is niet voor niets zo populair. Helaas zie je maar al te vaak op netwerkbijeenkomsten dat sprekers vooral informatie aan het zenden zijn. Dat is content dat het ene oor binnengaat en het andere meteen verlaat. Het wordt niet onthouden, laat staan dat het adrenaline of dopamine prikkelt. Een verhalende goed vertelde boodschap die bij de luisteraar emotie oproept krijgt daarentegen magneetkracht. Die heeft impact en de kern wordt onthouden.

De X-factor

Als je kunt pitchen is je volgende stap werken aan je X factor. Je kan dat zien als een soort hogere macht die bijna boven je uitstijgt waarmee je onsterfelijk wordt bij je publiek. Mensen worden gepakt door iets wat ze in jouw zien en dat ze stiekem ook graag zouden willen kunnen, hebben of zijn. Een bijna magische kracht. Vaak heeft dit te maken met sympathie, uitgesproken oprechtheid, een gunfactor, lef tonen voor datgene waar jij voor staat en bovenal de indruk wekken dat jij helemaal jezelf bent. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit te leren is. Charismatische sprekers gebruiken veel woorden die zijn gebaseerd op beelden, terwijl niet-charismatische sprekers vooral woorden gebruiken die zijn gebaseerd op concepten.

Strategie

Het zal je niet verbazen dat ook een strategisch plan belangrijk is. Het begint met weten wat je ambities zijn en waar je voor wilt gaan. Super duidelijk. in doelstellingen vertaald. Vervolgens bedenk je welk publiek daar bij hoort. Wie zitten er op jouw product of dienst te wachten, wat is hun life style, waar zijn ze gevoelig voor. Je verdiept je in hun persona’s en vuurt vervolgens precies de juiste boodschap middels de juiste kanalen in de juiste frequentie, in de juiste toonsoort af op je doelgroep. Dat is strategie, veel ingewikkelder hoeft het niet te zijn. Mensen die bezig zijn om een merk van zichzelf te maken of al met merkstrategie bezig zijn weten precies wat ik hier mee bedoel. Zonder strategie is profileren vergelijkbaar met het schieten uit de heup met hagel.

Jouw persoonlijke mening

Toegevoegde waarde is jouw product of dienst en de daarbij behorende service. Maar er is meer. Met de persoonlijke lading die jij er aan geeft voeg je betekenis toe. En dat is een essentiële voorwaarde om een merk te zijn of te worden. Wie dat bereikt maakt grote stappen in zijn profilering. Profileren wordt dan een stuk duidelijker omdat je houvast hebt. Kom voor de dag met een persoonlijke mening. Daarmee bouw je aan je imago, daarmee word je een merk en dat heb je echt nodig om te profileren.  Dat maakt dat mensen zien of jij vlees of vis bent. Of tafellaken of servet.

Al deze punten zijn te leren

Met deze punten wil ik duidelijk maken dat profileren een bijzondere vaardigheid is. Een gebied waar Elevator pitch online haar kerntaak van gemaakt heeft. Alle punten die hier vermeld staan zijn de leerpunten of hulpvragen waar klanten  bij ons mee komen als ze behoefte hebben aan professionele video content. Met name pitch films. Een film maken die ook impact gaat krijgen zal alleen succesvol worden als aan die voorwaarden voldaan is. Gelukkig is dat leerbaar. We bereiden onze klanten goed voor op een video shoot middels e-boeken die te downloaden zijn en instructiefilms.  Als je daar eens een kijkje in wilt nemen hoef je alleen maar even een mailtje naar ons te sturen.