Bel voor meer informatie: 0622 994 804 info@elevatorpitchonline.nl

Het maken van een videopitch begint steeds meer terrein te winnen als nuttig marketing middel. Veel mensen zien daar toch nog wel een beetje tegenop. Hoe lang ben je hier mee bezig? Kost het niet heel veel voorbereidingstijd? Voor mensen met deze vragen is er goed nieuws: in een middag kan het gebeurd zijn. Dat is wat ik de afgelopen 7 jaar al een keer of 20 gedaan heb als trainer voor De Broekriem. Doelgroep: werkzoekenden. Mensen die het nut zien van een videopitch en daar onder professionele begeleiding aan willen werken. Als werknemers dit kunnen moet het voor ondernemers ook lukken.

Er zijn verbazingwekkend veel mensen die het voor elkaar krijgen om in die ultra korte tijd de beste versie van zichzelf ten gehore te brengen. Wie eenmaal zo’n gave film gerealiseerd heeft bouwt echt een voorsprong op in sollicitaties. Het maken van een video pitch zet je helemaal op scherp, je wordt met je neus op je eigen feiten gezet en als die film klaar is krijgt je zelfvertrouwen ook weer een booster.

Er zijn een paar puntjes die belangrijk zijn om een video pitch project te laten slagen:

Een pakkende opening is een must

Klinkt simpel maar is heel belangrijk. De eerste 15 seconden moeten echt de aandacht grijpen van kijker en laten verlangen naar meer. Dat is een essentieel onderdeel waarmee je je film plakkracht geeft. Na je opening maak je duidelijk waarom de doelgroep er goed aan doet contact met je op te nemen. Wat is het punt dat je maakt om van waarde te zijn voor je kijker.

Je moet weten wat je wilt bereiken

Een goede videopitch laat zien wat de werkzoekende precies zoekt bij zijn nieuwe werkgever. Waarom hij zo gemotiveerd is voor die baan en wat hij daar komt brengen.  Er zijn talloze technieken en templates voor het maken van een videopitch, waaronder de veelgeroemde XYZ methode.  Maar dat zijn puur hulpmiddelen. Die hoef je niet per se leidend te maken. Belangrijker is dat de pitcher zich op zijn gemak voelt en dat hij zelfzekerheid en enthousiasme uitstraalt. Van niet te onderschatten belang is ook is dat de pitcher heel duidelijk maakt waar hij naar op zoek is.

Moet je kunnen acteren?

Werknemers die een baan zoeken zijn natuurlijk geen acteurs, het zijn mensen die zichzelf spelen in hun rol van de professional. Wat je moet kunnen is heel goed neerzetten: wie ben je, wat het verhaal is dat je wilt delen en wat je wilt betekenen? Vertel wat die potentiële werkgever gaat missen als hij jou niet aanneemt? Wat gaat er in ieder geval goed komen als die jou wel aanneemt? Dat soort vragen, daar mag je super duidelijk over zijn. En met goed gedoseerde lichaamstaal en stemexpressie geef je jouw overtuigingskracht een extra zet.

Gerichte vragen stellen doet wonderen

Vooral voor mensen die voor de camera niet lekker uit hun woorden komen kunnen enkele hulpvragen wonderen doen. Tijdens de montage kijk ik zorgvuldig naar de juiste stukken, er zijn altijd goede stukken te halen uit antwoorden die bruikbaar zijn.  Je moet de natuur een handje helpen maar dan krijg je ook wat. In ieder geval voor bijvoorbeeld iemand als aanstekelijk ondernemer Inge de Haan die haar videopitch met trots aan haar LinkedIn profiel heeft toegevoegd.

Kun jij ‘a natural born speaker’ worden

Slechts weinig mensen is het gegund om een natuurlijke spreker te zijn. Dat hoeft ook helemaal niet. Om een goede sollicitatiebrief te schrijven hoed je ook geen literair schrijver te zijn. Wat voor het schrijven van je eerste sollicitatiebrief gold, geldt nu ook voor video pitches. Dat moet je leren. Het begint met de juiste gemoedstoestand, doe het vooral als je je enthousiast voelt, oefen op de juiste story (script) en uiteraard moet je weten tot wie je de pitch richt, je doelgroep moet zich altijd aangesproken voelen. De afgelopen zeven jaar heb ik me intensief gebogen over de vraag hoe je mensen dit kunt leren, hoe je ze over bepaalde drempels heen helpt. Hoe je ze in de zeer korte tijd die een pitch duurt precies de juiste dingen aan te halen. Hoe je met lichaamstaal en stemexpressie je pitch impact kunt geven. Laat je verbazen hoeveel je kunt leren in een middag tijd of als je meer wilt investeren, doe dan een maatwerk individueel coaching traject en wordt master pitcher.