Hoe werkt een verplichte videosollicitatie… ?

video opname in studio man en vroouw

Met vol enthousiasme begon Doreen aan die sollicitatie voor een baan die alles in zich had van haar droombaan. De functievereisten kwamen volledig overeen met haar achtergrond en het bedrijf lag ook nog eens op fietsafstand. Hoeveel mooier kon ze het krijgen?

En dan word je opeens voor het blok gezet. De recruiter meldt je dat er sprake is van een verplichte videosollicitatie.

Steeds meer sollicitanten maken dit mee

Verrast worden in een sollicitatie met een verplicht filmpje. Het overkwam Doreen (naam gefingeerd), ze vroeg om hulp en deelde haar verhaal met mij in de hoop dat ik haar verder kon helpen. Wat nu volgt is haar relaas, een beschrijving van een ervaring die iedere sollicitant tegenwoordig kan overkomen:

Het relaas van een klant

De brief en CV rolden al snel van haar keybord. Zelden had ze deze mate van aantrekkelijkheid van een baan eerder meegemaakt. Misschien wel nooit. Dus die motivatie, dat zat wel goed, en schrijven was haar probleem niet.

Vol goede moed werd die brief plus CV verzonden. Het moest gek lopen wilde haar actie niet leiden tot een uitnodiging. Daar was ze van overtuigd.

Een week na het inzenden van die sollicitatie volgde er bericht. Opgewonden opent Doreen het mailtje van haar gedroomde werkgever. De spanning loopt op bij het lezen van de eerste regels. Het bericht leek in eerste instantie positief, de tone of voice was gunstig, totdat… er een addertje uit het gras tevoorschijn kwam.

 

adder

Wat bleek, het bedrijf liet weten dat Doreen door de eerste ronde heen was, maar er was een tussenstap ingelast. Om voor die gouden baan in aanmerking te komen moest ze nog een extra stap doen. Er werd een filmpje gevraagd waarin Doreen zich moet presenteren en uitleg geven over enkele criteria. Dingen zoals wat haar boeit aan de baan, wat ze komt brengen en wat ze verwacht te ontvangen, punten waarmee ze denkt het verschil te maken…..dat soort dingen. Typisch van die zaken waar recruiters de tijd voor nemen om dat van achter hun bureau lekker slinks te bedenken. T’is hun vak moet je maar denken.

Hoe maak je een filmpje voor een videosollicitatie?

Nauwelijks bekomen van haar onthutsing kwam er een woord in haar op: cancelen! Het gevoel wat overheerste was pure desillusie. Doreen dacht: “Wat een bullshit, wat een onzin… alsof die brief al niet duidelijk genoeg was. Hoe veel gekker kan het nog worden?

Maar ze moest ook eerlijk zijn naar zichzelf, want eerder had ze al eens van een vriendin gehoord dat dit vaker wel voorkomt. Typisch iets van deze tijd. Belachelijk vond ze het wel, maar ja, afzeggen is ook zo wat. Dan zou ze die gouden kans helemaal weggooien. En die baan lonkte sterk.

De deadline die ze gesteld kreeg was een week. Dat betekende dat ze niet al te lang had om na te denken over de vraag of ze het zou doen of niet.

Het leek haar slimmer om over de domper heen te stappen en na te denken over een strategie.

Overwegingen bij de aanpak van een videosollicitatie

Een korte samenvatting van haar overpeinzingen: Een filmpje schieten, dat doe je niet even. Wat ga ik zeggen in zo’n filmpje en hoe zorg ik dat het een beetje professioneel oogt. Maar het moet ook niet te gemaakt zijn. Ik wil gewoon zijn wie ik ben en niet dat overdreven gedoe.

Tjee lastig, misschien dan toch maar cancellen…?

Of gewoon even googelen, je weet maar nooit wat voor tips er nog binnen kunnen komen. Wat moet ik zoeken dan…o, nou ja gewoon maar letterlijk mijn vraag intypen en kijken wat er gebeurt:

Hoe maak ik een filmpje voor een sollicitatie?

en in een nano seconde verschenen tienduizenden hits.

Wie gaat me helpen bij een videosollicitatie?

Haar gewoonte met Google is om al die betaalde advertenties meteen over te slaan. Dat zijn de clubjes die er voor betalen om bovenaan te staan. De eerste hit die organisch scoort is wat ik moet hebben. En die eerste hit is elevatorpitchonline.nl

Laten we eens kijken wat die te zeggen hebben.

ElevatorPitchOnline draait er in ieder geval geen doekjes om. Wat ze op deze site leest is dit: 8 van de 10 mensen vindt dit moeilijk en staat echt te tobben voordat er een beetje lopend verhaal uit te krijgen is. Er is echter een manier om het wel vloeiend en authentiek te doen. Dat is een methode die bij ElevatorPitchOnline in de afgelopen tien jaar al ettelijke malen beproefd en bewezen is.

Klinkt goed. Een pitch schrijven daar word je dus door hun bij geholpen. Oops, dat is wel lekker. Toch maar eens even bellen die Rob Overgaauw.

Een pitch schrijven als script

Doreen werd een stuk wijzer en geruster. Die pitch wordt het script, maar je hoeft ‘m niet letterlijk op te dreunen. Logisch want dat maakt zo’n filmpje er niet aantrekkelijker op. Dat snap ik.

Hulpmiddelen bij een video sollicitatie

Via een mind map methode wordt de pitch story uitgebeeld met tekeningen en eventueel foto’s. Die worden verdeeld over precies de onderdelen die er toe doen, zoals:

  • je introductie
  • wat je in huis hebt
  • hoe je ideale baan er uit ziet
  • wat je daar gaat brengen
  • wat je daar verwacht te ontvangen

Het zijn redelijk standaard punten maar die kun je uiteraard persoonlijk invullen.

En hoe zit het dan met die tekeningetjes. Die volgen nadat je eerst de punten hebt uitgeschreven, in eerste instantie redelijk vanuit het ruggenmerg. Later detailleren en nadere invulling aan geven.

Altijd welkom voor support bij een videosollicitatie

Dit relaas van Doreen is uiteraard een kernachtige samenvatting. Tikkeltje gedramatiseerd, maar in grote lijnen echt gebeurd. Het verhaal is vrij representatief voor mensen die verrast worden met de vraag om een filmpje toe te voegen aan de sollicitatie. En dat zijn er heel wat, kan ik je uit eigen ervaring vertellen. Soms komt dit als een duveltje uit een doosje, soms ook staat het al in de procedurebeschrijving.

Behalve Doreen heb ik nog niet zo lang geleden ook een HBO studente geholpen met zo’n filmpje. Zij nam deel aan een video sollicitatie bij een hotelketen. Ik kreeg haar toestemming om dit filmpje met jou te delen. Je krijgt een beeld van hoe dat er aan toe gaat en vooral naar welk resultaat dit leidt.

Een videosollicitatie mag dan een uitdaging zijn, je kunt het ook zien als een kans om je ècht te onderscheiden. Je eerste sollicitatiebrief schrijven was ook geen makkie en dat is (bij de meesten) uiteindelijk ook gelukt. Waarom zou dat met een gefilmde presentatie voor een videosollicitatie ook niet zo gaan.

Wij vinden het altijd leuk om mensen te helpen met hun videosollicitatie, want ook dat hoort bij Personal Branding en is dus een van mijn kerntaken.

 

NB: voor tips over het maken van een goede elevator pitch die ook als jouw script kan dienen bij een sollicitatiefilm vind je hier.

videosolliciteren doe je zo

Gerelateerde berichten

Roem komt en gaat

Roem verwerven is een beladen begrip. In sommige sectoren is het een must en zijn mensen gretig om het te bereiken. In andere sectoren wordt het nagestreefd maar nooit bereikt. En zo zijn er nog talloze varianten van hoe mensen omgaan met roem. Regels om het te bereiken zijn er nauwelijks, maar wie er serieus mee bezig is maakt door het gebruik maken van de juiste middelen een goede kans.

read more

Wat kunnen extraverten leren van introverten

Pitchen moeten we als freelancer allemaal wel eens een keer. Dan maakt het wel wat uit of je introvert extravert bent aangelegd. Je kunt wel raden welke van de twee met minder moeite op een podium gaan staan om die pitch af te leveren. Er is een verschil tussen introvert en extravert dat wisten we al, maar bij het pitchen wordt dat op extreme manier duidelijk. In mijn pitchtrainingen, zoals ‘Zet Je Pitch op Video’ heb ik rekening te houden met die verschillen en speel daar met mijn programma op in. Zo kunnen introverte mensen ook leren hoe ze een pitch effectief moeten afgeven en leren extraverte mensen waar hun valkuilen liggen.

read more