De taal van personal branding

Liever geen moeilijke begrippen voor mij

Personal branding is een belangrijk onderdeel van je carrière en kan je helpen om jezelf te onderscheiden van anderen op de arbeidsmarkt. Om je personal brand op te bouwen, zijn er verschillende concepten die je moet begrijpen en toepassen.

Waardepropositie

Een van de belangrijkste aspecten van personal branding is het creëren van een waardepropositie. Dit betekent dat je moet nadenken over wat je uniek maakt en hoe je waarde kunt leveren aan anderen. Een goede waardepropositie richt zich op de behoeften van je doelgroep en laat zien hoe jij deze kunt vervullen.

Commerciële toegevoegde waarde

Een andere belangrijke term in het vakgebied van personal branding die aansluit op de voorgaande is ’toegevoegde waarde leveren’. Dit betekent dat je niet alleen aan de verwachtingen van je klanten voldoet, maar ook iets extra’s biedt dat hun leven of werk gemakkelijker maakt. Door toegevoegde waarde te leveren, kun je jezelf onderscheiden van anderen en een loyale klantenkring opbouwen.

Buyer Persona

Een belangrijk aspect is het begrijpen van je doelgroep. Hierbij is het cruciaal om je te verdiepen in de ‘buyer persona’, oftewel de ideale klant. Een buyer persona is een gedetailleerde omschrijving van je ideale klant, inclusief hun behoeften, wensen, interesses en uitdagingen. Door je te verdiepen in je buyer persona, kun je je marketing- en personal branding-inspanningen beter richten op de juiste doelgroep en effectiever communiceren met je potentiële klanten. Het is belangrijk om de juiste vragen te stellen bij het opstellen van een buyer persona, zoals demografische gegevens, werkervaring, opleidingsniveau en interesses. Een goede buyer persona stelt je in staat om beter in te spelen op de behoeften van je klanten en om je personal branding strategie te optimaliseren om deze beter af te stemmen op hun behoeften.

Je Bio

Een bio is een belangrijk onderdeel van je personal brand en moet duidelijk je ervaring, vaardigheden en prestaties beschrijven. Het moet kort en krachtig zijn en de lezer een idee geven van wie je bent en wat je doet. Lees meer over de bio in mijn andere blog.

Big fat claim

Een ‘big fat claim’ is een sterke uitspraak die je kunt gebruiken om jezelf te positioneren als expert in je vakgebied. Het moet duidelijk en overtuigend zijn en gebaseerd zijn op je unieke vaardigheden en ervaring.

Klantbelofte

Een klantbelofte is een belofte aan je klanten dat je hun behoeften begrijpt en er alles aan zult doen om aan hun verwachtingen te voldoen. Het moet specifiek en meetbaar zijn, zodat je klanten weten wat ze kunnen verwachten wanneer ze zaken met je doen.

Mission statement

Een mission statement is een korte verklaring die de reden van je bestaan als bedrijf of persoon beschrijft. Het moet duidelijk maken waar je voor staat en waarom je doet wat je doet.

Vision statement

Een vision statement is een beschrijving van de toekomst die je voor ogen hebt. Het moet inspirerend zijn en aangeven waar je naartoe wilt groeien in je carrière.

Je ‘why’

Een andere belangrijke term in personal branding is de ‘story achter je why’, zoals Simon Sinek dat bedoelde. Dit verwijst naar het idee dat mensen niet alleen kopen wat je doet, maar waarom je het doet. Het vertellen van een inspirerend verhaal over je motivatie kan helpen om een emotionele connectie te maken met je doelgroep. Lees in mijn andere blog meer over the why.

Elevator Pitch

Een belangrijk onderdeel van personal branding is het hebben van een goede elevator pitch. Dit is een korte, krachtige verklaring van wie je bent, wat je doet en waarom je uniek bent. Een goede elevator pitch moet de aandacht van je gesprekspartner trekken en hen laten zien waarom je waardevol bent. Het moet duidelijk en beknopt zijn en je unique selling points benadrukken. Een goede elevator pitch kan je helpen om jezelf te presenteren op netwerkevenementen en sollicitatiegesprekken en kan je helpen om een blijvende indruk achter te laten.

Unique Selling Points

Ten slotte is het belangrijk om je unique selling points te kunnen duiden. Dit zijn de unieke eigenschappen en vaardigheden die jou onderscheiden van anderen op de arbeidsmarkt. Door je unique selling points te benadrukken, kun je jezelf positioneren als een expert in je vakgebied en je personal brand versterken.

 

Het is een lang lijstje geworden. Maar het lexicon gaat nog verder. De bron die Tom Peters eind jaren 90 lanceerde toen hij het begrip personal branding voor het eerst in de wereld zette blijkt veel los te maken. Het is nog niet heel gemakkelijk om jezelf als merk te zien, het is een soort alter ego. Niet iedereen kan dat consequent maar de mensen die dit concept kunnen omarmen doen er absoluut hun voordeel mee.

De begrippen die je hier leest zijn handige bouwsteentjes voor je personal brand. Als jij echt werk wil maken van je personal brand en je kunt een extra brein gebruiken ben je welkom voor een vrijblijvend kennismaking zoomgesprek.

Gerelateerde berichten

Het VERSCHIL tussen Introvert en Extravert bij een pitchtraining

Pitchen moeten we als freelancer allemaal wel eens een keer. Dan maakt het wel wat uit of je introvert extravert bent aangelegd. Je kunt wel raden welke van de twee met minder moeite op een podium gaan staan om die pitch af te leveren. Er is een verschil tussen introvert en extravert dat wisten we al, maar bij het pitchen wordt dat op extreme manier duidelijk. In mijn pitchtrainingen, zoals ‘Zet Je Pitch op Video’ heb ik rekening te houden met die verschillen en speel daar met mijn programma op in. Zo kunnen introverte mensen ook leren hoe ze een pitch effectief moeten afgeven en leren extraverte mensen waar hun valkuilen liggen.

Lees meer

Een PitchVideo dat werkt zo

De pitchvideo is in. Dat is geen nieuws meer anno 2024 maar het blijft wel een uitdaging voor vele om er een te maken. Gelukkig kun je daar hulp voor krijgen in tal van workshops. Zowel bij het vervaardigen van de juiste tekst, een tekst die liefst ook strategisch is ingericht en doel schiet. En ook bij het brengen van je pitch en dat vraagt het beheersen van enkele retorische vaardigheden. Het is allemaal te leren en wie dat goed onder de knie krijgt bouwt al snel een voorsprong op als er gepitcht moet worden op een podium.

Lees meer

Supermethode voor lastige besluitvorming

Als personal brand kan een mix van verplichtende uitdagingen die ook nog eens in eenzelfde tijdsbestek uitgevoerd moeten worden weleens te uitdagend lijken. Ze kunnen je stevige hoofdbrekens bezorgen. Je moet het één doen zonder het ander te laten. Hoe los je dat op zonder al te veel concessies? Anthony Robbins heeft daar een methode voor en daar lees je in deze blog de highlights van.

Lees meer