Bel voor meer informatie: 0622 994 804 info@elevatorpitchonline.nl
Ken je dat die plaatjes in de rubriek optical illusions? Een beetje in de trant van: ‘Wat is het eerste wat je in de foto hierboven ziet? Een heks of een jonge vrouw?’ De waarheid is deze keer: geen van beiden. Wat je ziet is een vrouw op leeftijd die gewoon plezier heeft. Misschien zat ze in een netwerksessie te luisteren naar een van de pitchers. Dat is waar deze blog over gaat.

Wat vindt u door de bank genomen van een doorsnee pitch?

Waarschijnlijk hebt u ze ook vele revues zien passeren: Elevator pitches. Mensen die vanuit hun professie of business spreektijd gebruiken om te vertellen wat ze voor je kunnen betekenen. Mijn ingesleten gewoonte na zo’n pitch is om na te gaan welk effect het op me heeft. Dat doe ik met vragen zoals: Wat galmt hier na? Wat blijft er hangen? Brengt het me in de actiemodes? Voel ik me geroepen om meteen een business card van die persoon te vragen? In de meeste gevallen is het antwoord op deze vragen niet echt om over naar huis te schrijven. De meeste mensen vinden het gewoon lastig, hebben van nature slechts marginale aanleg om hun publiek ècht te verleiden.

Doorbreek de standaard

Toch zijn er wel degelijk een paar techniekjes die een verschil kunnen maken in een pitch. Gelukkig maar want ik heb er mijn vak van gemaakt om mensen te leren pitchen. Het goede nieuws is: die technieken zijn te leren. Een daarvan is humor. Wie humor in zijn verhaal weet te brengen bouwt een voorsprong op. En daarmee ook een aanzienlijk betere kans dat je je doel raakt. En misschien denk je nu ‘moet ik dan de lolbroek gaan uithangen? Een soort stand up comedian….?’ Zo ver hoef je niet te gaan, maar je kunt wel veel van hun leren.

Luchtigheid

Humor kun je op vele manieren bereiken, bijvoorbeeld door luchtigheid in je verhaal te brengen, kwinkslagen te maken, maffe vergelijkingen in te brengen of metaforen die helpen om de ernst van je verhaal te relativeren. Een parallel leggen met een tot de verbeelding sprekende actualiteit of een bijzondere actie van een bekend persoon kan ook werken. Daarmee tover je al snel een glimlach op het gezicht van je publiek. Ja een glimlach is echt al genoeg. De lat hoeft niet hoger. Een glimlach werkt: ontwapenend, ontstressend, onthullend, verlichtend, hoopgevend, toegankelijk en meer.

Technieken van gevorderden

Wil je een stap verder gaan en gebruik maken van humortechnieken van comedians dan moet je denken aan: de omdraaiing, de overdrijving – ‘Dat doet iets chemisch in je hersenen’, zegt Jan Jaap Van der Wal daarover in de Volkskrant. Maar dat is voor hem niet genoeg. Zijn humor moet je ook in het lijf voelen, ‘in je hart of in je onderbuik.’ Wie dat weet toe te passen kwalificeert zich al snel in de categorie gevorderde pitchers.

Humor kun je niet overschatten

Volgens de Comedy Company kan de kracht van humor nooit worden overschat. ‘Wat is er mooier dan lachen om anderen en vooral ook om jezelf? Een flinke portie relativering werkt heilzaam en ondertussen wordt ook nog eens alles onder de aandacht gebracht wat belangrijk is voor uw doelgroep, maar dan met een flinke dosis humor. Wat leeft er onder uw klanten? Wat zijn hun kerntaken? Hoe is de werksfeer? Waar balen ze van? Wat vinden ze fantastisch? Hoe trots zijn ze en waar zien ze zichzelf in de toekomst?’ Hoe meer je op die aspecten inspeelt en daar met een vleugje humor verbinding mee maakt, hoe sterker het effect.

Hoe werkt dit voor u als ondernemer?

Nu de praktijk. Stel u wilt in uw pitch aandacht vragen voor een nieuwe dienst. Er zijn nogal wat aanvliegroutes waarmee je kunt beginnen. Zoals:
• de aanleiding om dit te gaan doen
• de struggles die u heeft doorlopen om er eindelijk achter te komen wat er echt werkte
• de verrassingen die op uw weg kwamen voor u zover was
• de onverwachte meevallers waar niemand op gerekend had
• hoe u naar uw klanten luisterde en wat dat heeft opgeleverd.

De zaken die voor iedereen herkenbaar zijn maken u tot mens en laten zien dat u net als zij ook soms met de teleurstellingen van het leven moet dealen. Als u dit alles met een knipoog weet te relativeren oogst u met zekerheid niet alleen bewondering maar ook herkenning. En daarmee dus ook een grotere kans op een nieuw contact.

Geef nooit op

Gaat u zich er aan wagen? Denk dan aan de gevleugelde woorden van Wim Sonneveld: de humor ligt op straat, tussen de gewone mensen. Maar heb je zoiets van ’ik ben niet als lolbroek geboren en mijn business geeft al helemaal weinig reden voor een humorvolle benadering ….’ dan moet je me zeker eens bellen.