Een origin-story op video maken doe je zo…

Man leunt achterover op zeiljacht

Steeds meer ondernemers zie je op hun website een verkorte versie van hun levensverhaal vertellen. Een origin-story, je verhaal van oorsprong wordt dat genoemd. Wie het lef heeft om zijn of haar verhaal op te nemen op video en het op zijn website of social media kanaal plaatst is helemaal groots.

Een origin-story filmpje wordt interessanter naarmate het authentieker, persoonlijker en kwetsbaarder wordt. Die zogenaamde high level positivo stories van Jan en alleman zijn de meesten allang beu. Wat je film wel uniek en aantrekkelijk maakt is als je ook vertelt wat er  onderweg misging. De hindernissen, de strubbelingen, de rampspoed etc. En natuurlijk volgt dan hoe je jezelf weer opgeraapt hebt. Je kunt het in ieder geval navertellen. Laat anderen inspiratie halen uit jouw drama en je heldenreis. Vertel hoe je uit een dal kroop en bereikte waar je nu staat. Reken maar dat dit soort filmpjes het goed doen als leadgenerator.

 

In deze blog leg ik uit wat er komt kijken bij het maken van een origin-story, die overigens prima door jouzelf te maken is met een smartphone.

 

Achtergrond

Begin gewoon met het belichten van je achtergrond en jeugd, inclusief belangrijke gebeurtenissen of ervaringen die van invloed zijn geweest op je ondernemerschap. Dit legt de basis voor het begrijpen van de oorsprong van je ideeën en motivaties.

 

Inspiratiebronnen

Dan bespreek je jouw inspiratiebronnen en motivaties die hebben geleid tot het starten van je onderneming. Dit kan onder andere bestaan uit persoonlijke passies, ervaringen of zelfs obstakels die hebben bijgedragen aan je beslissing om je merk te starten.

 

Het concept

Je presenteert het specifieke idee of de visie achter je onderneming. Je legt uit wat jou als ondernemer uniek maakt en hoe dit idee bijdraagt aan het oplossen van een probleem of voldoen aan een behoefte in de markt.

 

De embryonale fase van je merk

Beschrijf de vroege stadia van je onderneming, inclusief de uitdagingen, obstakels en successen die je hebt ervaren bij het opbouwen van je bedrijf. Laat zowel hoogte- als dieptepunten zien om een gevoel van authenticiteit toe te voegen aan je origin story.

 

Groeien

Benadruk de persoonlijke groei en ontwikkeling die je hebt doorgemaakt tijdens je reis als ondernemer. Dit kan betrekking hebben op zowel professionele als persoonlijke aspecten en laat zien hoe je uitdagingen hebt overwonnen, vaardigheden hebt ontwikkeld en hebt geleerd van mislukkingen.

 

Impact

Leg de nadruk op de impact die je onderneming heeft gehad en de successen die je hebt behaald. Vertel hoe je bedrijf groeit, klanten of gebruikers bereikt, en welke erkenning of prestaties je hebt behaald.

 

Toekomstvisie

Deel je toekomstvisie en -ambities als ondernemer en voor je bedrijf. Laat zien hoe je van plan bent verder te groeien, nieuwe doelen te stellen of een bredere impact te hebben.

 

Emotie

Bedenk dat het doel van een origin story is om een emotionele verbinding te creëren tussen jou en je doelpubliek, en om de waarden en visie van je onderneming onder de aandacht te brengen.

 

Dit moet in ieder geval kloppen:

Bij het maken van een origin story-filmpje raden we je aan om op de volgende punten te letten:

  • Zorg ervoor dat je verhaal authentiek en boeiend is. Vertel op een oprechte en geloofwaardige manier. Gebruik storytellingtechnieken om de juiste sfeer en spanning op te bouwen.
  • Creëer een emotionele verbinding met je doelpubliek. Identificeer gemeenschappelijke waarden, uitdagingen of doelen en breng dit naar voren in je verhaal.
  • Leg de nadruk op de persoon achter je personal brand. Laat je kwetsbaarheid, passie en doorzettingsvermogen zien om een connectie te maken met de kijkers.
  • Zorg voor hoogwaardige productiewaarden en let op de visuele en auditieve aspecten van je filmpje. Gebruik deze elementen om de emoties en boodschap van je origin story te versterken.
  • Zorg ervoor dat je origin story een duidelijke boodschap en doel heeft. Houd dit in gedachten bij het maken van de vertelling en zorg ervoor dat de boodschap helder en overtuigend overkomt.
  • Zorg ervoor dat je origin story relevant is voor je merk of onderneming. Laat het de kernwaarden, missie en visie weerspiegelen en zorg dat het past bij de algehele uitstraling van je personal brand.
  • Maak je origin story geschikt voor verschillende platforms. Houd rekening met de specificaties en kenmerken van de platforms waarop je het wilt delen.

 

Hulp nodig?

Heb je daar hulp bij nodig dan sta ik je graag terzijde. Ik heb er mijn specialiteit van gemaakt: mensen helpen met hun origin-story. Mijn laatste is die van Bezielingscoach Rob Hessels (te zien op bijgevoegde foto) met zijn gelijknamige coachpraktijk. Kort voor de opname heb ik overigens zelf een diepgaande persoonlijke sessie met hem ondergaan met het talentenspel.

 

Hoe ik dat doe?

Het maken van zo’n video gebeurt onder mijn regie half spontaan en half geleid. Ik stel vragen die jou in de juiste stemming brengen. Ik laat je de antwoorden soms herhalen als ik denk dat het sterker kan. Soms help ik je op weg met formuleringen, accenten, klemtonen etc. Heel vaak steek ik mijn duim omhoog om je aan te moedigen als je het goed doet. Meestal helpt dat om goed op gang te komen.  In de montage ga ik schrappen in het geschoten beeldmateriaal. Vaak blijft er slechts 10-15% over van al het materiaal. Dat wordt dan keurig netjes gemonteerd, rekening houdend met de stijl die jouw authenticiteit het beste benadert.

 

Wil jij dat ook? Aarzel niet, bel gewoon dan plannen we een afspraak in. Een sessie van een half uur vraag je gratis aan via het contactformulier.

Gerelateerde berichten

Roem komt en gaat

Roem verwerven is een beladen begrip. In sommige sectoren is het een must en zijn mensen gretig om het te bereiken. In andere sectoren wordt het nagestreefd maar nooit bereikt. En zo zijn er nog talloze varianten van hoe mensen omgaan met roem. Regels om het te bereiken zijn er nauwelijks, maar wie er serieus mee bezig is maakt door het gebruik maken van de juiste middelen een goede kans.

read more

Wat kunnen extraverten leren van introverten

Pitchen moeten we als freelancer allemaal wel eens een keer. Dan maakt het wel wat uit of je introvert extravert bent aangelegd. Je kunt wel raden welke van de twee met minder moeite op een podium gaan staan om die pitch af te leveren. Er is een verschil tussen introvert en extravert dat wisten we al, maar bij het pitchen wordt dat op extreme manier duidelijk. In mijn pitchtrainingen, zoals ‘Zet Je Pitch op Video’ heb ik rekening te houden met die verschillen en speel daar met mijn programma op in. Zo kunnen introverte mensen ook leren hoe ze een pitch effectief moeten afgeven en leren extraverte mensen waar hun valkuilen liggen.

read more